Eszter, Eliza
EUR 382,09 Ft
USD 358,42 Ft
14 °C
24 °C

Politkovszkaja-gyilkosság: őrizetben egy csecsen politikus

2007.09.15. 14:40
A Komszomolszkaja Pravda szerint Samil Burajev csecsen kormányhivatalnok szervezte meg Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságírónő tavaly októberi meggyilkolását. A merénylet előkészítésében az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat egy tisztje is segítette a csecsen politikust. Burajev családja még azt sem tudja, mivel vádolják.

Magasrangú csecsen kormányhivatalnokot vettek őrizetbe az orosz hatóságok Anna Politkovszkaja újságírónő meggyilkolása miatt, írta szombati számában a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap. A lap belügyi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a Csecsenföldön korábban több vezető tisztséget is betöltött Samil Burajev szervezte meg a tavaly októberben végrehajtott támadást, amelyben ismeretlen fegyveresek agyonlőtték a tényfeltáró újságírónőt.

Bár a nyomozóhatóság hivatalosan nem erősítette meg az őrizetbevételt, Burajev rokonai szombaton azt mondták az Interfax hírügynökségnek, hogy a férfit valóban letartóztatták, de a családja nem tudja, mivel vádolják.

A Komszomolszkaja Pravda cikke azt állítja, Burajev a Szövetségi Biztonsági Szolgálat egyik tisztjének, Pavel Rjaguzovnak segítségével szervezte meg a korrupciós ügyekről és Csecsenföldről gyakran publikáló újságírónő meggyilkolását.

Az üggyel összefüggésben eddig 10 embert tartóztattak le az orosz hatóságok, köztük több volt és jelenleg is aktív belügyi alkalmazottat.

Anna Politkovszkaját 2006. október 6-án lőtték agyon lakása közvetlen közelében. A merénylet felháborodást váltott ki világszerte, sokan Vlagyimir Putyin orosz elnököt tették felelőssé a gyilkosságért, mások csecsen érdekeket sejtettek a támadás mögött.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás