Donát
-4 °C
2 °C

Posztumusz cikk a csecsenföldi kínzásokról

2006.10.12. 17:32
Anna Politkovszkaja csecsenföldi kínzásokról szóló, befejezetlenül maradt riportjának kivonatait közölte lapja, a Novaja Gazeta csütörtökön, öt nappal a rendszerbíráló orosz újságírónő meggyilkolása után.

Ebben Politkovszkaja leleplezi, hogyan csikarnak ki kínzásokkal az észak-kaukázusi orosz tagköztársaság rendőrei a letartóztatott fiatalemberekből olyan vallomásokat, amelyekben terrorizmust vállalnak magukra.

Kínzás után vállalta a gyilkosságokat

"Ahol az ügyészség és a bíróságok nem a jog érvényesítését és a vétkesek megbüntetését szolgálják, hanem politikai megrendelésre dolgoznak, és a Kremlnek tetsző terrorellenes mutatókat hajszolják, ott futószalagon gyártják a bűnügyeket" - írta Politkovszkaja posztumusz publikációjában.

Az újságírónő hosszan idéz egy csecsen augusztus végi leveléből, akit egy krími igazoltatás után Ukrajna kiadott Oroszországnak. Beszlan Gadajev részletesen leírta, hogyan kínozták ütlegekkel és áramütésekkel a grozniji vizsgálati fogságban, rákényszerítve, hogy újságírók előtt gyilkosságokat és egy rendőr elleni támadást vállaljon magára.

Videó is készült

Emellett a Novaja Gazeta közzétette egy olyan videofelvétel négy képkockáját és csecsen nyelvjárásban rögzített szövegét, amely két fiatalember megkínzását és megölését dokumentálja. A felvételt, amelyhez Politkovszkaja hozzájutott, maguk a hóhérok, felhetőleg valamelyik csecsen biztonsági egység tagjai készítették.

Politkovszkaját szombaton lőtték agyon moszkvai lakóházának liftjében. A Novaja Gazeta és az orosz főügyészség csütörtökön némi haladásról számolt be a nyomozásban, de nem tárta fel ennek mibenlétét. A lap társtulajdonosa, Alekszandr Lebegyev vállalkozó, dumaképviselő, aki csaknem egymillió dolláros jutalmat kínált a nyomravezetőnek, azt mondta az Eho Moszkvi rádióban, hogy az ügy felderítése nem reménytelen.

Vlagyimir Putyin elnök napok múltán, németországi látogatása alkalmával elítélte a gyilkosságot, de egyben jelentéktelennek nevezte Politkovszkaja szerepét, és úgy vélte, hogy megölése többet ártott az államhatalomnak, mint az írásai.