Ágnes
-1 °C
2 °C

Az izraeliek fele tárgyalna a Hamasszal

2006.01.27. 11:55
Egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 48 százaléka támogatja, míg 43 százalékuk ellenezi a tárgyalásokat a Hamasz vezette palesztin kormánnyal. Mahmúd Abbász palesztin elnök napokon belül megbeszéléseket kezd Iszmáil Hanije Hamasz vezetővel.

Az izraeliek majdnem fele úgy véli, hogy Izraelnek tárgyalóasztalhoz kellene ülnie a Hamasz vezette palesztin kormány képviselőivel. Ehud Olmert, Izrael ügyvezető miniszterelnöke csütörtökön elutasította annak lehetőségét, hogy tárgyalásokat kezdjen azzal a kormánnyal, amelynek tagja a Hamasz. A választásokon győztes Hamasz korábban felesküdött a zsidó állam eltörlésére, és több tucat öngyilkos merényletért vállalt felelősséget.

A Jediot Ahronot izraeli napilap pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint az izraeliek 48 százaléka amellett foglalt állást, hogy tárgyalni kell a Hamasz vezette palesztin kormánnyal, míg 43 százalékuk ellenezte a tárgyalásokat. Az adatokat csütörtökön rögzítették, mielőtt napvilágra kerültek a palesztin választások előzetes eredményei, írja a Reuters.

A Hamasz 76 helyet szerzett az összesen 132 tagú palesztin parlamentben, míg a hosszú ideje kormányzó Fatah csak 43 mandátummal képviselteti magát. A Hamasz választásokon elért diadalát sokak közel-keleti politikai földrengésnek tekintik, mely azt jelzi, hogy a palesztin választók a korrupció miatt kiábrándultak a Fatahból.

George W. Bush amerikai elnök Olmerthez hasonló véleményének adott hangot mikor kijelentette, hogy addig nem tárgyal a Hamasszal, amíg le nem tesz az Izrael-ellenes erőszakról. A világ több vezető politikusa is felszólította a Hamaszt, hogy mérsékelje politikáját.

Napokon belül tárgyalásokat kezd a politikai partnerségről a törvényhozási választásokon győztes Hamász radikális szervezet Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, közölte a szervezet egyik vezetője pénteken. Iszmáil Hanije, aki a választásokon a mozgalom listavezetője volt, elmondta, hogy a kérdésről telefonon beszélt az elnökkel. Megállapodtak, hogy azonnal találkoznak, amint Mahmúd Abbász visszatér Gázába, ami két napon belül esedékes.

A Hamasz választási győzelmén felbuzdulva hazatérésre készül száműzetéséből Háled Mesal, a Hamász vezetője, írja az al-Kudsz palesztin lap. Az újság szerint az unió megígérte, hogy megkéri az Egyesült Államokat: járjon közbe Izraelnél, hogy az ne akadályozza meg Mesal hazatérését, amely legkorábban a jövő héten történhetne meg. Mesal felváltva Damaszkuszban és Dohában élt az utóbbi években.