Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A New York-iak kétharmada újabb támadásoktól tart

2003.09.09. 15:18
Két évvel a szeptember 11-i támadások után a megkérdezett New York-iak kétharmada újabb merényletektől tart. A felmérés szerint az emberek már kevesebbet beszélnek a történtekről, de egyáltalán nem érzik magukat nagyobb biztonságban.
Közel két évvel a szeptember 11-i terrortámadások után a New York Times kilencszázhetvenhat embert kérdezett meg a merényletekről. A felmérés azt mutatta, hogy az emberek nem érzik magukat nagyobb biztonságban, mint tavaly. A megkérdezettek kétharmada azt állította, aggódik egy újabb lehetséges merénylet miatt. Ez az arány egy árnyalatnyival magasabb, mint egy évvel korábban, ami azt mutatja, hogy milyen mély nyomot hagyott a merénylet a lakók lelkében.

Kerülik a metrót

A válaszokból az is kiderül, hogy bár nem érzik magukat nagyobb biztonságban, egyre kevesebbet gondolnak és beszélgetnek a támadásokról mindennapi életük során. A feszültség azonban érezhetően jelen van, a lakók közel egy harmada azt állította, hogy életük továbbra sem tért vissza a megszokott kerékvágásba, még mindig képtelenek voltak feldolgozni az aznap történteket. Az emberek egy része továbbra is úgy viselkedik, mint pár nappal a támadások után: ha teheti, elkerüli a metrót, és nem megy felhőkarcolók közelébe. Vannak olyanok, akik továbbra sem tudnak nyugodtan aludni, és elsírják magukat, ha eszükbe jutnak a 2001 szeptember 11-én történtek. Mások saját bevallásuk szerint a vallásban találtak megnyugvásra.

Az emberek többsége azonban úgy gondolja, hogy a város infrastruktúrája sebezhetőbb, mint valaha. A megkérdezettek nagyobb része úgy vélekedett, hogy a város nem készült fel egy esetleges biológiai vagy vegyi támadásra.