Emőke
-4 °C
9 °C

Lehallgathatók a pápaválasztók

2005.04.14. 08:42
Komolyabb technikai berendezésekkel nem is oly nehéz feladat a konklávén történtek lehallgatása. A La Repubblica arról ír, hogy várhatóan idő előtt sok információ kiszivárog pápaválasztásról. Megnyílt a bukmékeriroda, ahol a pápaválasztás eredményére is lehet fogadni.

Hiába zárkóznak be a sixtusi kápolnába a pápaválasztók, valószínűleg nem sokáig maradnak titokban a kongregáción történtek, ídha a Republica című római napilap. A pápaválasztás részletei a múltban sem maradtak titokban, s várhatóan most is minden kiszivárog majd, véli a lap. A bíborosoknak az apostoli konstitúció megtiltja a mobiltelefonok, palmtopok, magnók és más hangrögzítők, rádió- és tv-eszközök használatát, naplók írását, a sajtó olvasását, és a kardinálisok még titoktartási esküt is tesznek. Az olasz lap szerint azonban lehetetlenség az összes poloskát kiirtani a kápolnából, másrészt elég egy érzékenyebb lézermikrofon, s a kápolna üvegablakainak rezgéseiről is le lehet venni a bent elhangzottakat.

Legutóbb 1978-ban volt pápaválasztás, és azóta a technika nagyot lépett előre, egyebek között a különböző titkok felderítésében is. A jövő héten kezdődő konklávénak most ezekkel a problémákkal is szembe kell néznie, hiszen az ipari-politikai kémkedés immár sokak fantáziáját is leköröző csúcstechnológiája számos veszélyt rejteget számukra.

Minden lehetséges

Az 1996-ban kelt pápai konstitúció ugyan ki akart zárni mindenfajta külső hatást és nyomásgyakorlást, az "extra omnia" elv érvényesítése azonban kétségtelenül nehézségekbe ütközik, mert megfelelő technikai eszközök birtokában nem is oly nehéz feladat a konklávén történtek lehallgatása, s a katolikus egyház leendő külpolitikai irányvonala szempontjából fontos információkért sokan készek nem is kevés pénzt áldozni.

A mai lézermikrofonok számára elérhető távolságra vannak a sixtusi kápolna hatalmas üvegablakai, így minden lehetséges - figyelmeztet az olasz napilap. S habár a vatikáni biztonsági szolgálat alapos ellenőrzésnek vetette alá még a szellőző berendezéseket és áramvezetékeket is, nem kizárt, hogy egy-egy poloska azért elkerülhette figyelmüket. Vagy elég lehet észrevétlenül egy kis lehallgató-berendezést beépíteni az egyik bíboros szemüvegébe vagy más mindennapi használati tárgyába, s akkor már indulhat is a felvétel.

"A lézert az ablakra, vagy a szoba más stabil objektumára, például egy kép keretére irányítjuk. Amikor a jelenlévők megszólalnak, a hangjuk rezgésének megfelelően vibrál az üveg. A rezgésekből rekonstruálható az eredeti hang" - idézte az APA hírügynökség egy biztonsági szakértő szavait. Az ilyen akciók kivédésére súlyos függönyöket lehet az ablakok elé akasztani, vagy a beszélgetés más, szándékos zajjal maszkolható.

A poloskák felderítésére a szakértőknek a padlótól a mennyezetig át kell kutatniuk a Sixtusi-kápolna érintett helyiségeit. A lehallgató berendezések bárhol lehetnek, a szőnyeg alatt, a székek párnázatában, a vízvezetékben vagy a lámpák izzóiban. Elsőnek mégsem a konklávé közvetlen helyszínét, hanem a bíborosok szállására, a Domus Sanctae Marthae-hoz vezető útvonalat kell mentesíteni, majd folyamatosan őrizni, írja a Wired.

Fogadni a pápára
Miért ne lehetne fogadni a pápaválasztás eredményére is? - gondolta a legnagyobb ír bukméker, Paddy Power. Honlapján már lehet téteket tenni arra, hogy ki lesz az új pápa, mennyi ideig tart majd a pápaválasztó konklávé, milyen nevet vesz majd fel az új katolikus egyházfő. Ami a pápai nevet illeti, jelenleg a Benedeket, a János Pált és a Piust tartják a legtöbben valószínűnek. Aki ennek ellenére Sixtusra fogad, nagyon sok pénzt nyerhet, persze csak ha "befut" a tippje. Pillanatnyilag a legesélyesebbnek a 78 éves Jean-Marie Lustiger (Franciaország) számít, legalábbis Írországban. A néhány napja még az élen álló nigériai Francis Arinze bíboros jelenleg már az ötödik helyen szerepel.