Alfréd
-2 °C
2 °C

Eljárás az EU-s poloskák ügyében

2003.04.14. 08:17
Eljárást indít az Európai Bizottság a nagy botrányt keltett lehallgatási ügyben. Noha nem tudják biztosan, ki helyezte el a poloskákat a brüsszeli EU-székházban, a gyanúsított titkosszolgálatok listája állítólag nagyon rövid.
Az Európai Bizottság hivatalosan eljárást indít a belga hatóságoknál ismeretlen tettesek ellen, hogy kiderüljön: ki helyezte el a brüsszeli EU székház épületében a franciák, a németek és a britek által használt irodák lehallgatására alkalmas technikai eszközöket. A 15 tagország nagykövete a napokban határozott az eljárás megindításáról, s döntésüket várhatóan a hét elején találkozó EU külügyminiszterek is támogatják.

Sajtóhírek szerint, bár még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan ki is helyezte el a telefonközpontban a lehallgató eszközöket, a gyanúsítható titkosszolgálatok listája nem hosszú.

A lehallgató készülékeket február 28-án, egy rutinellenőrzés során fedezték fel. Az egyik telefon-alközpontban talált eszközök segítségével több telefonvonal beszélgetését hallgathatták le. A francia, német és brit diplomaták által használt irodák vonalait figyelve miniszterek, államfők beszélgetéseit is rögzíthették. Szakértők szerint a poloskák már az épület 1995-ös használatba vételekor a központban voltak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft