Ágnes
-1 °C
2 °C

Kirúghatják állásából az 'elnökjelölt' médiasztárt

2004.01.27. 16:31
A TVN lengyel kereskedelmi televízió felfüggesztette népszerű műsorvezetőjét, Tomasz List, miután a Newsweek Polska című képes hetilap azt írta, hogy a tehetséges és jóképű fiatalember lenne a második legnépszerűbb elnökjelölt Lengyelországban.
A PBS közvélemény-kutató intézet a Newsweek Polska megbízásából felmérést végzett, melyből kiderült, hogy ha most rendeznék az elnökválasztásokat, minden hatodik lengyel Lisre szavazna. A következő elnökválasztásokat 2005 őszén tartják Lengyelországban, és azokon - az alkotmány értelmében - már nem indulhat a második hivatali időszakát töltő jelenlegi államfő, Aleksander Kwasniewski.

A műsorvezető a felmérés szerint 17 százalékot érne el, és ezzel második helyre kerülne a még mindig legnépszerűbb lengyel first lady, Jolanta Kwasniewska mögött (37 százalék), viszont messze megelőzne olyan hivatásos, közismert politikusokat, mint Lech Kaczynski varsói főpolgármester, volt igazságügyi miniszter (9 százalék), illetve például Lech Walesa korábbi államfő, aki mindössze 3 százalékra számíthatna.

Ön dönt: politizál, vagy műsort vezet

A TVN vezetőit valósággal sokkolta a Newsweek Polska publikációja, címlapján a csatorna népszerű esti hírműsora, a Fakty műsorvezetőjének portréjával. Lis nem adott egyértelmű választ a hetilap kérdésére, hogy indulna-e az elnökválasztáson. "Kérdezzenek meg egy év múlva. Vagy inkább két év múlva" - mondta.

Főnökei viszont hírek szerint választás elé állították: vagy egyértelmű nyilatkozatot tesz a hétfő esti hírműsorban, hogy nem szándékozik részt venni az elnökválasztásokon, vagy egy időre eltűnik a képernyőről. Minthogy Lis nem fogadta el az ultimátumot, meghatározatlan időre felfüggesztették, legalábbis addig, amíg írásos nyilatkozatot nem tesz szándékairól.

"Válságban a lengyel demokrácia"

A TVN műsorvezetőjének esete újabb tanúbizonysága a lengyel demokrácia mély válságának - írta a Rzeczpospolita című független konzervatív napilap kedden. Felmérések szerint a lengyelek alig 40 százaléka biztos abban, hogy él alapvető állampolgári jogával, és elmegy szavazni a következő választásokon. Ha ehhez hozzávesszük a munkanélküliek három milliós seregét (az össznépesség 38,2 millió), a politikát, a gazdaságot, sőt olykor a médiát is átszövő korrupciót, a lap szerint nincs is mit csodálkozni azon, hogy a társadalom a politikusok helyett népszerű személyiségekbe veti bizalmát.

Tomasz Lis kiváló újságíró, nemrég izgalmas könyvet adott ki, melyben a lengyelországi válságról értekezett, és arról, hogyan lehetne szerinte úrrá lenni ezen. Talán a politikában lenne keresnivalója, de nem kellene mindjárt az elnökséggel kezdenie, mert ez csak megerősítené azt, ami könyvében a lengyel társadalom betegségéről olvasható - írta a Rzeczpospolita.