Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Kormányválság Lengyelországban

2004.03.26. 13:35
Már szombaton bejelentheti lemondását Leszek Miller lengyel kormányfő. A kormányválságot jelzi a Baloldali Demokratikus Szövetség szakadása is. A lázadó kormánypárti képviselők új pártja máris a második legnépszerűbb párt, a kormánykoalíció pártjai még együtt sem jutnának be a parlamentbe.
Lemondhat a lengyel kormányfő - írja pénteki számában a Gazeta Wyborcza. A lap értesülései szerint Leszek Miller már szombaton bejelenti május 4-re tervezett lemondását. A Wyborcza értesülései szerint a kormányfőt Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszter, Józef Oleksy belügyminiszter illetve a jelenleg az Irakba érkező nemzetközi segélyek elosztását koordináló Marek Belka volt pénzügyminiszter válthatja.

Pártszakadás

Második helyről indulnak
A választópolgárok 19,1 százaléka támogatja a pénteken megalakult Lengyel Szociáldemokráciát - derült ki a PGB közvélemény-kutató gyorsfelméréséből. A népszerűségi listát 22,2 százalékkal a Polgári Platform nevű ellenzéki liberális párt vezeti, a második helyezett új pártot a populista jobboldali Önvédelem agrárpárt követi 18,9 százalékkal. A parlamentbe még három párt jutna be, a jobbközép Jog és Igazságosság 10,1 százalékon, a nacionalista Lengyel Családok Ligája 9,9 százalékon, a baloldali Lengyel Parasztpárt 5,5 százalékon áll. A kormányzó SLD-UP 4,5 százaléknyi szavazattal nem jutna be a parlamentbe.

Miller lemondása eldöntött ténynek látszik, az SLD mértékadó politikusai ezt elkerülhetetlennek tartják. Oleksy szerint ha a lemondás nem következik be a legközelebbi jövőben, bonyolult helyzet áll elő Lengyelországban. Cimoszewicz és Oleksy korábban már voltak miniszterelnökök.

A miniszterelnök lemondását a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) szakadása is meggyorsíthatja. A kormánypárt szakadárjai a csütörtök éjszakába nyúló tanácskozásukon döntöttek a Lengyel Szociáldemokrácia nevű új párt megalapításáról. A párt alapításában az SLD húsz alsóházi képviselője és négy szenátora vett részt. Az új pártot Marek Borowski, az alsóház elnöke vezeti.

Megreformálhatatlan kormánypárt

A lengyel kormánypárt szakadása hetek óta esedékes. Az új párt megalapításában azonban nem mindenki vett részt Borowski eredetileg tízfős "lázadó" frakciójából. Az elégedetlenkedők egyike Miller egyik lehetséges utóda, Cimoszewicz volt, aki meg sem jelent az ülésen. A párt megalapítása előtt távozott a tanácskozásról Wieslaw Kaczmarek korábbi kincstárügyi miniszter is.

Az SLD-t nem lehet megreformálni a 2005-ös választásokig - indokolta a szakadást Borowski. Az új párt elnöke "bizonyos feltételek mellett" hajlandó támogatni az új kormányt, amennyiben valóban sor kerül annak átalakítására.

Kész helyzetet teremtettek

Az SLD országos tanácsa szombaton tartja ülését, amin a kormány és a miniszterelnök tevékenységét, illetve a párt alapvető reformját vitatják meg. A jelek szerint a lázadók kész helyzetet akartak teremteni a tanácskozás előtt, demonstrálva, hogy a miniszterelnök lemondásától és a kormány átalakításától függetlenül elszánták magukat az új párt létrehozására.

Az új párthoz csatlakozhat a koalícióban kormányzó baloldali Munka Uniója (UP), legalábbis a párt a Lengyel Szociáldemokráciához csatlakozó alelnöke ezt javasolta az UP vezetőinek.

Miller Brüsszelből közvetített pénteki rádiónyilatkozatában, melyben az EU alkotmányos szerződése ügyében kirajzolódó kompromisszumról beszélt, elzárkózott az új párt alapítása és saját esetleges lemondása kommentálásától.