Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Biztos befutónak tűnnek a neonácik

2006.09.16. 17:35
Berlinben marad az eddig kormányzó "vörös-vörös" koalíció, Mecklenburg-Előpomerániában viszont többesélyes, s a neonáci NPD biztos parlamenti bejutását ígérő a politikai játszma a vasárnapi tartományi választásokon.

Az önálló tartománynak számító Berlinben, továbbá az egykori keletnémet Mecklenburg-Előpomerániában vasárnap tartják a tartományi parlamenti (Landtag) választásokat, ami egyben egyfajta politikai barométer is a tavaly november óta kormányzó, konzervatív-szociáldemokrata német nagykoalíció számára. A mostani két választás a második ilyen jellegű erőfelmérés a Merkel-kormány hivatalba lépése óta, márciusban ugyanis Baden-Württembergben és Szász-Anhaltban, valamint Rajna-Pfalzban tartottak tartományi választásokat. A márciusi választások a kereszténydemokraták megerősödését hozták.

Az előrejelzések szerint Berlinben marad a 2002 januárja óta kormányzó szociáldemokraták és a reformkommunista PDS alkotta koalíció, bár a szakértők némi esélyt adnak arra is, hogy a PDS szerepét koalíciós partnerként a Zöldek vehetik át. Szinte bizonyos, hogy a város kormányzó polgármestere a szociáldemokrata Klaus Wowereit marad, aki rendkívül népszerű, s az SPD kancellárjelöltje lehet a következő országos parlamenti választásokon. Wowereit változatlanul jelentős fölénnyel vezet konzervatív riválisával, a CDU-t képviselő Friedbert Pflügerrel szemben.

Mecklenburg-Előpomeránia Németország másik olyan tartománya, amelyben az egykori NDK kommunista állampártjának, az NSZEP-nek az utódszervezete, a PDS tartományi szinten koalíciót alkot a szociáldemokratákkal. A tartományban az elmúlt hónapokban ugyanakkor jelentős mértékben megerősödött a konzervatív CDU, olyannyira, hogy megelőzi a szociáldemokratákat. A tartományi kormány élén a szociáldemokrata Harald Ringstorff áll, a felmérések szerint most azonban jelentős szavazatvesztéssel kell számolnia, ami könnyen a tartományi kormányfői székébe kerülhet. Az elmúlt napokban ugyanakkor tovább nőtt az NPD, a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) népszerűsége, noha az újnáci párt betiltására az elmúlt időszakban több követelés hangzott el.

A felmérések szerint a neonáci párt a szavazatok akár tíz százalékát is megszerezheti, azaz biztos parlamenti bejutónak számít. Pedig az elmúlt napokban valamennyi párt vezetője, köztük a CDU élén álló Angela Merkel kancellár vagy Kurt Beck, az SPD elnöke mindenekelőtt a szélsőjobboldal ellen kampányolt. Az NPD ezt azzal "torolta meg", hogy aktivistái rendszeresen megzavarták mint a CDU, mint az SPD, s még a baloldali PDS választási rendezvényeit is.

Ugyancsak a legfrissebb felmérések valószínűsítik, hogy a részvétel mindkét választáson nagyon alacsony lesz. Az alacsony részvétel ugyancsak a neonáci NPD esélyeit növeli.