Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Biztos befutónak tűnnek a neonácik

2006.09.16. 17:35
Berlinben marad az eddig kormányzó "vörös-vörös" koalíció, Mecklenburg-Előpomerániában viszont többesélyes, s a neonáci NPD biztos parlamenti bejutását ígérő a politikai játszma a vasárnapi tartományi választásokon.

Az önálló tartománynak számító Berlinben, továbbá az egykori keletnémet Mecklenburg-Előpomerániában vasárnap tartják a tartományi parlamenti (Landtag) választásokat, ami egyben egyfajta politikai barométer is a tavaly november óta kormányzó, konzervatív-szociáldemokrata német nagykoalíció számára. A mostani két választás a második ilyen jellegű erőfelmérés a Merkel-kormány hivatalba lépése óta, márciusban ugyanis Baden-Württembergben és Szász-Anhaltban, valamint Rajna-Pfalzban tartottak tartományi választásokat. A márciusi választások a kereszténydemokraták megerősödését hozták.

Az előrejelzések szerint Berlinben marad a 2002 januárja óta kormányzó szociáldemokraták és a reformkommunista PDS alkotta koalíció, bár a szakértők némi esélyt adnak arra is, hogy a PDS szerepét koalíciós partnerként a Zöldek vehetik át. Szinte bizonyos, hogy a város kormányzó polgármestere a szociáldemokrata Klaus Wowereit marad, aki rendkívül népszerű, s az SPD kancellárjelöltje lehet a következő országos parlamenti választásokon. Wowereit változatlanul jelentős fölénnyel vezet konzervatív riválisával, a CDU-t képviselő Friedbert Pflügerrel szemben.

Mecklenburg-Előpomeránia Németország másik olyan tartománya, amelyben az egykori NDK kommunista állampártjának, az NSZEP-nek az utódszervezete, a PDS tartományi szinten koalíciót alkot a szociáldemokratákkal. A tartományban az elmúlt hónapokban ugyanakkor jelentős mértékben megerősödött a konzervatív CDU, olyannyira, hogy megelőzi a szociáldemokratákat. A tartományi kormány élén a szociáldemokrata Harald Ringstorff áll, a felmérések szerint most azonban jelentős szavazatvesztéssel kell számolnia, ami könnyen a tartományi kormányfői székébe kerülhet. Az elmúlt napokban ugyanakkor tovább nőtt az NPD, a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) népszerűsége, noha az újnáci párt betiltására az elmúlt időszakban több követelés hangzott el.

A felmérések szerint a neonáci párt a szavazatok akár tíz százalékát is megszerezheti, azaz biztos parlamenti bejutónak számít. Pedig az elmúlt napokban valamennyi párt vezetője, köztük a CDU élén álló Angela Merkel kancellár vagy Kurt Beck, az SPD elnöke mindenekelőtt a szélsőjobboldal ellen kampányolt. Az NPD ezt azzal "torolta meg", hogy aktivistái rendszeresen megzavarták mint a CDU, mint az SPD, s még a baloldali PDS választási rendezvényeit is.

Ugyancsak a legfrissebb felmérések valószínűsítik, hogy a részvétel mindkét választáson nagyon alacsony lesz. Az alacsony részvétel ugyancsak a neonáci NPD esélyeit növeli.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!