Ervin
14 °C
22 °C

Elhagyta a kórházat a pápa

2005.02.10. 19:54
A tizedik napja kórházban fekvő II. János Pál pápa csütörtökön este elhagyta a római Gemelli klinikát, s visszatért a Vatikánba, közölte Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő. A Vatikán szerint a pápa teljesen felgyógyult az influenzából és a gégefőgyulladásból, még a hangja is visszatért.

Tíz nap után elhagyta a kórházat II. János Pál. A pápa személyi titkára kíséretében szállt be mozgatható karosszékével a fehér pápamobilba csütörtök este, és indult a Vatikánba, miközben áldást osztott a kórház előtt várakozó tömegnek.

A vatikáni sajtószóvivő szerint a gégegörcsökkel és influenzával kórházba szállított pápa általános állapota jelentősen javult, gégefőgyulladása meggyógyult, leletei kizárnak minden más kórképet, így orvosaival egyetértésben visszatérhet az egyházi államban lévő apostoli palotájába. További programjait azonban orvosai tanácsának függvényében alakítja majd.

Kímélő munkarend

II. János Pál lemondását sürgetik
Hans Küng tübingeni teológia professzor lemondásra szólította fel a római katolikus egyházfőt, mint mondta, az egyház bizonyos körülmények között felkínálja a lemondás lehetőségét. "Egy pápa lemondhat tisztségéről, amennyiben az egyház szempontjából az hasznos és szükséges. Meglátásom szerint ez az eset most fennáll. II. János Pálnak a katolikus egyház érdekében vissza kellene vonulnia. Ez így nem mehet tovább" - jelentette ki a tübingeni teológus. A német teológus szerint bonyolult folyamat lesz a jelenlegi egyházfő utódának megtalálása. A problémát szerinte az jelenti, hogy "olyan utódot kell találni, aki kivezet bennünket ebből a nyomorúságos válságból, amelybe a csillogó színfalak mögött uralkodó jelenlegi pápa vezetett minket". A római egyház mára "ugyanolyan szenilis lett, mint maga a pápa" - tette hozzá.
Sajtóforrások szerint a pápa dönti el, hogy vasárnap megjelenik-e dolgozószobája ablakában, ahol január végén a hideg huzatban megfázott. Szerdai szokásos általános audienciája a jelek szerint elmarad, vagyis kímélő munkarendre rendezkedik be az elkövetkező napokban az előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő egyházfő.

II. János Pál pápán január 30-án jelentkeztek influenzás tünetek, felment a láza, majd heveny gége- és légcsőhuruttal, illetve -görcsökkel, erős köhögéssel február elsején beszállították az Agostino Gemelli klinikára. A kezelésnek köszönhetően már egy héttel ezelőtt csillapodott a láza, köhögése, gégegörcsei, s már csak az influenza kötötte ágyhoz. A lemondásával kapcsolatos találgatások és nyilatkozatok eközben egyre inkább elárasztották a világsajtót.

Visszatért a hangja

Nem zárta ki a pápa önkéntes lemondásának a lehetőségét Angelo Sodano bíboros, a pápai állam miniszterelnöke. A Vatikánból kiszivárgott hírek szerint a bizakodó beszámolókkal szemben a pápa komolyan beteg, február elején csak perceken múlt az élete, mivel két köhögőrohamakor is elutasította az orvosi beavatkozást.

Elhagyta a kórházat a pápa
A vatikáni szóvivő most igyekezett enyhíteni a világsajtó nyugtalanságát a mozgásképtelensége után immár csaknem némaságra ítélt pápa képe kapcsán. Navarro-Valls azt hangoztatta, hogy immár teljesen normális az egyházfő hangja. A katolikus egyházfő külön levélben köszöni meg a gyógyítását segítő orvosok és ápolói személyzet munkáját, az egészségéért és gyógyulásáért imádkozók odaadását.

Karol Wojtyla pápaságának 27 esztendeje alatt nyolcadszor került be a Gemelli klinikára, ahol összességében csaknem másfélszáz napot töltött; mostani influenzájának gyógykezelése tíz napot vett igénybe.