Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb merényletet tervez a pápa ellen az al-Kaida

2002.11.11. 11:06
Eddig két merényletet tervezett az al-Kaida a pápa ellen, és a kudarc ellenére továbbra is a terrorszerevezet tervei között szerepel az egyházfő meggyilkolása - jelentették a Fülöp-szigeteki titkosszolgálatok. A vatikán védelmét megerősítették.
A Fülöp-szigeteki titkosrendőrség közölte, hogy a birtokába került dokumentumok szerint Bin Laden szervezete legutóbb 1999-ben tett kísérletet az egyházfő meggyilkolására, és félő, hogy az akkori merénylet kitervelője, Kalid Sejk Mohammed újra próbálkozik.

Vatikáni illetékesek nem kívánták kommentálni a Fülöp-szigeteki hatóságok jelentését, olasz antiterrorista szakértők azonban kifejtették, az utóbbi időben számos figyelmeztető jel utalt arra, hogy Bin Laden terrorszervezete újból merényletet akar végrehajtani a pápa vagy valamely "szimbolikus erővel bíró" vatikáni célpont ellen. Nemrégiben ezért megerősítették a Vatikán védelmét - tudósított a Times. Elemzők szerint az al-Kaida fanatikusai számára a pápa legalább olyan fontos célpont mint George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke.

A legutóbbi kísérlet

A manilai hatóságok egy házkutatás során talált dokumentumokra hivatkozva figyelmeztették a pápát. Az adatok szerint az al-Kaida már 1999-ben is tervezett egy merényletet az egyházfő ellen, ez azonban nem valósulhatott meg, mert az egyházfő az utolsó pillanatban betegsége miatt lemondta Fülöp-szigeteki körútját. A merényletek kitervelőjének Kalid Sejk Mohammednek múlt hónapban sikerült elmenekülnie, amikor a titkosszolgálatok rajtaütöttek az al-Kaida egyik központján egy karacsii lakásban. A 38 éves Mohammed a titkosszolgálatok szerint az al-Kaida egyik vezetője. Hozzáférhet a terrorszervezet pénzügyi forrásaihoz, és a részt vett a legtöbb merénylet, így a szeptember 11-i támadások, és az 1993-as World Trade Center elleni bombatámadás kitervelésében is.

1995-ben az unokaöccs szúrta el

A titkosszolgálatok adatai szerint Mohammed és társai először 1995-ben próbálkoztak a pápa meggyilkolásával, amikor az egyházfő többszázezres tömeg előtt tartott beszédet Manilában. A tervek szerint bombát helyeztek volna el az emelvény közelében, és mesterlövészek is részt vettek volna az akcióban, akik a tervek szerint a találomra lőttel volna a robbanástól megriadt tömegre. A tervet azonban meghiúsította, hogy pár nappal a pápalátogatás előtt Mohammed unokaöccse, aki szintén részt vett az akcióban, véletlenül felrobbantott egy bombát a rejtekhelyéül szolgáló lakásban. A hatóságoknak sikerült elfogni a férfit, Mohammed azonban kereket oldott. Addig próbálkoznak, amíg nem sikerül

A nyomozás adatai szerint 1999-ben tért vissza újra a Fülöp-szigetekre, hogy kidolgozza az újabb merénylet részleteit. Dr Rohan Gunaratna az Inside al-Quaeda című nagy sikert aratott könyv szerzője szerint valószínű, hogy az al-Kaida nem adja fel korábbi tervét. "Ez a szervezet nem szeret félbehagyni semmit, gyakran évekkel korábbi terveket vesznek újra elő, mint azt a World Trade Center elleni támadások is bizonyítják. Ha nem sikerült egyszer, próbálkoznak mégegyszer."

Vatikáni illetékesek egyelőre nem erősítették meg a pápa jövő januári manilai útjának terveit. Az Egyesült Államok 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Mohammed fejére.