Ilona
17 °C
33 °C

Újabb merényletet tervez a pápa ellen az al-Kaida

2002.11.11. 11:06
Eddig két merényletet tervezett az al-Kaida a pápa ellen, és a kudarc ellenére továbbra is a terrorszerevezet tervei között szerepel az egyházfő meggyilkolása - jelentették a Fülöp-szigeteki titkosszolgálatok. A vatikán védelmét megerősítették.
A Fülöp-szigeteki titkosrendőrség közölte, hogy a birtokába került dokumentumok szerint Bin Laden szervezete legutóbb 1999-ben tett kísérletet az egyházfő meggyilkolására, és félő, hogy az akkori merénylet kitervelője, Kalid Sejk Mohammed újra próbálkozik.

Vatikáni illetékesek nem kívánták kommentálni a Fülöp-szigeteki hatóságok jelentését, olasz antiterrorista szakértők azonban kifejtették, az utóbbi időben számos figyelmeztető jel utalt arra, hogy Bin Laden terrorszervezete újból merényletet akar végrehajtani a pápa vagy valamely "szimbolikus erővel bíró" vatikáni célpont ellen. Nemrégiben ezért megerősítették a Vatikán védelmét - tudósított a Times. Elemzők szerint az al-Kaida fanatikusai számára a pápa legalább olyan fontos célpont mint George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke.

A legutóbbi kísérlet

A manilai hatóságok egy házkutatás során talált dokumentumokra hivatkozva figyelmeztették a pápát. Az adatok szerint az al-Kaida már 1999-ben is tervezett egy merényletet az egyházfő ellen, ez azonban nem valósulhatott meg, mert az egyházfő az utolsó pillanatban betegsége miatt lemondta Fülöp-szigeteki körútját. A merényletek kitervelőjének Kalid Sejk Mohammednek múlt hónapban sikerült elmenekülnie, amikor a titkosszolgálatok rajtaütöttek az al-Kaida egyik központján egy karacsii lakásban. A 38 éves Mohammed a titkosszolgálatok szerint az al-Kaida egyik vezetője. Hozzáférhet a terrorszervezet pénzügyi forrásaihoz, és a részt vett a legtöbb merénylet, így a szeptember 11-i támadások, és az 1993-as World Trade Center elleni bombatámadás kitervelésében is.

1995-ben az unokaöccs szúrta el

A titkosszolgálatok adatai szerint Mohammed és társai először 1995-ben próbálkoztak a pápa meggyilkolásával, amikor az egyházfő többszázezres tömeg előtt tartott beszédet Manilában. A tervek szerint bombát helyeztek volna el az emelvény közelében, és mesterlövészek is részt vettek volna az akcióban, akik a tervek szerint a találomra lőttel volna a robbanástól megriadt tömegre. A tervet azonban meghiúsította, hogy pár nappal a pápalátogatás előtt Mohammed unokaöccse, aki szintén részt vett az akcióban, véletlenül felrobbantott egy bombát a rejtekhelyéül szolgáló lakásban. A hatóságoknak sikerült elfogni a férfit, Mohammed azonban kereket oldott. Addig próbálkoznak, amíg nem sikerül

A nyomozás adatai szerint 1999-ben tért vissza újra a Fülöp-szigetekre, hogy kidolgozza az újabb merénylet részleteit. Dr Rohan Gunaratna az Inside al-Quaeda című nagy sikert aratott könyv szerzője szerint valószínű, hogy az al-Kaida nem adja fel korábbi tervét. "Ez a szervezet nem szeret félbehagyni semmit, gyakran évekkel korábbi terveket vesznek újra elő, mint azt a World Trade Center elleni támadások is bizonyítják. Ha nem sikerült egyszer, próbálkoznak mégegyszer."

Vatikáni illetékesek egyelőre nem erősítették meg a pápa jövő januári manilai útjának terveit. Az Egyesült Államok 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Mohammed fejére.