Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Lekezelt a pápával a török kormányfő

2006.11.28. 12:40
Fogadják vendégszeretően a pápát, kérte honfitársait XVI. Benedek érkezésekor Recep Tayyip Erdogan török kormányfő. Erdogan eredetileg nem találkozott volna a pápával, de amúgy is ki kellett mennie a reptérre, mert kedden utazott Rigába.

Összefutott az ankarai reptéren XVI. Benedek és Recep Tayyip Erdogan. A török kormányfő az utolsó pillanatban egyezett bele, hogy mielött elutazna a NATO rigai csúcstalálkozójára, mégis fogadja a Törökországba látogató katolikus egyházfőt, jeklentette a Breitart.

Fájó emlékek

Törökországban még mindig élénken emlékeznek XVI. Benedek ellentmondásos, a muzulmánok szerint vallásukat az erőszakkal összefüggésbe hozó szeptemberi nyilatkozatára. Nem csoda, hogy a Vatikán nem győzött hálálkodni, amikor kiderült, hogy a török kormányfő mégis hajlandó találkozni a pápával. "Nagyon hálásak vagyunk a figyelem eme megnyilvánulásáért" - áll hivatalos közleményükben.

Erdogan reményét fejezte ki, hogy a pápa négynapos látogatása előremozdítja a világbékét. A miniszterelnök arra kérte honfitársait, hogy fogadják az egyházfőt világhírű vendégszeretetükkel, jelentette a CNN.

Tiltakozásokra számítanak

Bár Erdogan bízik benne, hogy a pápa látogatása "segíteni fogja a civilizációk együttműködését", jó esély van az ellenkezőjére is. A törökországi muzulmánok szeptember-októberben hevesen tiltakoztak XVI. Benedek kijelentései ellen. Az egyházfő egy középkori bizánci uralkodót idézve az erőszak elleni beszédében azt mondta, az iszlám csak pusztítást hozott. Bár beszéde lényegi tartalma ellentétes volt a kiragadott idézettel, a muzulmánok nem fogadták el magyarázatát.

A török biztonsági erők most is tiltakozásokra számítanak, megerősített védelmet nyújtanak a pápának, írja a BBC.

A pápa négynapos látogatásának első két napja a protokoll jegyében zajlik majd. Ankarában meglátogatja a világi török államot megalapító Kemal Attatürk mauzóleumát, majd tárgyal Ahmet Necdet Sezer államfővel.

Mária nyomában

Találkozik a szeptemberi kijelentését élesen bíráló Ali Bardakogluval, a török egyházi főhatóság vezetőjével. Bardakoglu azzal vádolta a pápát, hogy "gyűlölet él a szívében". Igaz, a keddi látogatást a "jó irányba tett lépésnek" nevezte, írja a Breitart.

A pápa ellátogat Ephesusba, ahol a katolikusok hite szerint Szűz Mária utolsó apjait töltötte. Aztán Isztambulba látogat, ahol találkozik I. Bartolomeóval, a görög ortodox egyhz pátriárkájával is.