Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Megfékezhetetlen a muzulmánok dühe XVI. Benedek bírálata után

2006.09.15. 15:25
Világszerte bocsánatkérést követelnek XVI. Benedektől a muzulmánok, amiért egy beszédében olyan mondatot idézett, miszerint Mohamed csak "gonosz és embertelen" újításokat hozott parancsolatával a hit kard általi terjesztéséről. A muzulmánok a humor után most az idézet fogalmával ismerkednek.

Parlamenti határozatban bírálták XVI. Benedek pápát a pakisztáni képviselők, a jelentős muzulmán közösség lakta India kisebbségügyi minisztere pedig a keresztes hadjáratokat elrendelő XII. századi vallási vezetőkhöz hasonlította a pápát, jelentette a BBC. XVI. Benedek csütörtökön olvasott fel egy idézetet, miszerint Mohamedtől csak gonosz és embertelen dolgok eredeztethetőek.

Idézet volt, de nem értik

Bár XVI. Benedek már regensburgi beszédében is többször hangsúlyozta, hogy nem véleményt alkot, csak egy idézetet olvas fel, és valójában csak arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az erőszak "összeegyeztethetetlen Istennel és a lélekkel", a muzulmánok vallásuk elleni támadásként értékelték felszólalását.

Dühüket az sem enyhítette, hogy a Vatikán közleményben hangsúlyozta, "a Szentatya a kölcsönös tisztelet és a vallások és kultúrák közti párbeszéd híve, és ebbe természetesen az iszlámot is beleérti" - jelentette ki Frederico Lombardi, a pápai állam szóvivője.

Felébresztett düh

A magyarázkodás ellenére a Muzulmán Testvériség, a militáns iszlám fő szervezete máris arról beszél, hogy a pápa "felébresztette az iszlám világ dühét", írja a BBC. A pakisztáni parlament határozata szerint a pápa megjegyzései a dzsihád filozófiájáról "megsértették a muzulmánok érzéseit, és a vallások közti keserűséghez vezethet".

A pápa "ellenséges" megnyilvánulásai miatt Törökország legfőbb muzulmán vezetője is formális bocsánatkérést követelt. Ahogy a legfőbb katari muzulmán hittudós, Juszef al-Kardavi sejk is bocsánatkérést követelt a pápától a "muzulmán nemzeteket vallásukban sértő" kijelentés miatt, jelentette a BBC.

A dzsihád ellen szólt

XVI. Benedek regensburgi beszédében II. Paleologosz bizánci császár idézte, miszerint "Mutassatok nekem bármi újat, amit Mohamed hozott, és csakis gonosz és embertelen dolgokat találtok majd, mint például parancsolata a hit kard általi terjesztéséről". A pápa a mondat előtt és után is jelezte, hogy idézet volt, majd kijelentette, hogy az erőszak összeegyeztethetetlen a hittel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!