Gerzson
-3 °C
2 °C

Kihagyja a húsvétot a pápa

2005.03.25. 16:09
Egészségi okokból pápasága során először kihagyja a nagypénteki szertartásokat II. János Pál. Az egyházfő csak vasárnap, az Urbi et Orbi áldást mondja el személyesen, valószínűleg csak egy nyelven.

Isten akaratára bízta magát a pápa, jelentette be Giovanni Baprista Re bíboros, II. János Pál bizalmasa. A pápa huszonhat éves regnálása alatt először nem vesz részt személyesen a nagypénteki szertartásokon. A katolikus rendtartásban három nagypénteki szertartással emlékeznek Krisztus kereszthalálára, a pápa személyesen szokott ilyenkor gyóntatni, celebrálja az Úrpassiót és megjárja a keresztutat.

Előtérben az utódjelölt

A gégemetszése után lábadozó egyházfő idén azonban egyik szertartáson sem vesz részt. A leglátványosabb szertartást, a keresztutat római vikáriusa, Camillo Ruini bíboros celebrálja helyette. A tizenkét stációhoz Joseph Ratzinger bíboros, a katolikusok konzervatív táorának pápajelöltje írt meditációkat.

A pápa csak tévén keresztül szól majd a hívekhez a keresztút alatt. A tervek szerint az egyházfő az első és az utolsó stációnál fog rövid áldást osztani. "Tekintettel a testi megpróbáltatásokra, amiket a pápának ki kell állnia, ez is isten ajándéka", nyilatkozta a Reutersnek Ratzinger bíboros.

Egy nyelven áld

A pápa az előzetes tervek szerint szinte az összes húsvéti szertartást kihagyja. A vasárnapi misét a vatikáni államtitkár, Angelo Sodano bíboros celebrálja, a pápa csak az ilyenkor szokásos Urbi et Orbi áldását mondja el személyesen. Kétséges azonban, hogy az áldást szokásához híven több nyelven olvassa fel, írja a Reuters.

A programok elhalasztásán túl az egyház nem kívánta kommentálni a pápa egészségi állapotáról szóló olasz sajtójelentéseket. Az olasz lapok értesülései szerint a pápa légzési nehézségekkel, fejfájással, általános gyengeséggel küzd, gyakran hány és keveset eszik. A pápát kezelő Gemelli Kórház vezető főorvosa, Rodolfo Proietti azonban nem számít arra, hogy az egyházfőt kórházba kellene szállítani. Azt azonban valószínűnek tartja, hogy az egyházfő élete hátralevő részében már csak a torkában elhelyezett csövön keresztül tud majd lélegezni, írja a Reuters.