Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Lengyelország szerepét vizsgálják a pápa elleni merényletben

2006.05.09. 17:46
Adatokat adhatott át II. János Pál pápáról a KGB-nek a lengyel titkosszolgálat, így aktív szerepet játszhatott az 1981-es, sikertelen merénylet előkészítésében. A Nemzeti Emlékezet Intézete most kiterjedt vizsgálatot kezdett a lengyel funkcionáriusok szerepének tisztázására.

Vizsgálatot indítottak Lengyelországban annak kiderítésére, hogy lehetett-e köze a kommunista lengyel titkosszolgálatnak a II. János Pál elleni 1981-es sikertelen merénylethez. A merényletet a török Ali Agca a gyanú szerint a bolgár titkosszolgálat megbízásából követte el.

A Rzeczpospolita lengyel lap keddi jelentése szerint a jövő héten kezdődik a vizsgálat, amelynek a középpontjában az a feltételezés áll, hogy esetleg a kommunista titkosszolgálatok összeesküvése húzódhatott meg a lengyel pápa elleni merénylet hátterében. A náci és a kommunista korszak bűntetteit vizsgáló Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) mindenekelőtt a saját kezelésében lévő iratokat tanulmányozza majd át.

Az IPN-archívumának több anyagában van utalás egy bizonyos "Triangolo" (olaszul háromszög) műveletre, amely megnevezés mögött az intézet munkatársai a lengyel kommunista titkosszolgálat pápaellenes akcióit sejtik.

Az intézet munkatársai részint arra alapozzák a kommunista titkosszolgálatok összeesküvésének teóriáját, hogy az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi archív aktáiban is szó van egy "Pápa" műveletről. Másfelől Ferdinando Imposimato olasz bíró, aki a vizsgálatot vezette annak idején a II. János Pál elleni merénylet ügyében, ez év márciusának elején dokumentumokat adott át a lengyel IPN egyik munkatársának a kommunista titkosszolgálatok részvételére vonatkozóan - írta a Rzeczpospolita.

Az IPN keretében dolgozó államügyészek főként a lengyel funkcionáriusok szerepét akarják tisztázni. Azt kívánják kideríteni, hogy a szovjeteknek átadott lengyel információk segítettek-e a merénylet előkészítésében. Meg szeretnék állapítani azt is, hogy ha adtak át ilyen jellegű információkat a szovjet titkosszolgálatnak, a KGB-nek, név szerint ki volt az a személy.