Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Öngyilkosjelölt zavarta meg a Vatikán húsvéti ünnepét

2005.03.26. 14:46
Egy férfi délután átmászott a turistákat védő korláton sokáig kívülről kapaszkodott a 132 méter magas Szent Péter Bazilika kupolájába. Az orvosai tanácsára gyakorlatilag az összes hivatalos márciusi programját lemondó pápa csak vasárnap lesz jelen a tervek szerint a húsvéti "Urbi et orbi" áldáson.

Felmászott egy férfi a római Szent Péter bazilika tetejére és azzal fenyegetőzik, hogy a mélybe veti magát - jelentette a Sky Italia olasz hírtelevízió. A sötét dzsekit viselő férfi szombaton kora délután átmászott a turistákat védő korláton és kívülről kapaszkodott a kupola tetejét övező mellvédbe. A tévé jelentése szerint tűzoltók próbálják meg eltéríteni azon szándékától, hogy a mélybe vesse magát a 132 méter magas kupoláról.

Eleinte úgy tűnt, hogy a mélybe akarja vetni magát, s ezért többen, köztük egy püspök, szóba elegyedtek vele, hogy megpróbálják lebeszélni tervéről, miközben a tűzoltóság elővigyázatossági intézkedéseket tett az öngyilkosság megakadályozására.

Végül késő délután, órákig tartó huzavona után a tűzoltóknak sikerült a korlát mögül elkapniuk és biztonságba helyezniük a húsvéti zarándokokkal teli Szent Péter téren nagy feltűnést okozó embert. A kupolamászóval tárgyaló tűzoltók egyike elmondta, hogy az abruzzói férfi már ismert mentális problémáiról.

Áldásra sem futotta erejéből


II. János Pál a nagypénteki
ájtatosság idején (Fotó: EPA)

Szótlanul követte a nagypénteki keresztúti ájtatosságot vatikáni magánkápolnájából II. János Pál pápa, akit hatalmas kivetítőkön mutattak többször is a Colosseumnál összegyűlt híveknek, de mindig csak hátulról. Karol Wojtyla több mint negyedszázados uralkodása során most először nem tudott személyesen rész venni a hagyományos via crucis szertartáson, és a várakozásokkal ellentétben néhány üdvözlő szóra, sőt áldásra sem futotta erejéből.

A beteg, és az egy hónappal ezelőtti gégemetszése óta gyakorlatilag némaságra ítélt Karol Wojtyla tv-képernyőn figyelte a különböző stációkat és meditációkat, illetve a szertartást irányító Camillo Ruini bíborost, aki az első két stáción, továbbá az utolsón vitte a keresztet a pápa helyett.

Az orvosai tanácsára gyakorlatilag az összes hivatalos márciusi programját lemondó pápa csak vasárnap lesz jelen a tervek szerint a húsvéti "Urbi et orbi" áldáson, s várhatóan akkor talán néhány üdvözlő szóra is futja erejéből. A legyengült pápa már a nagycsütörtöki krizmaszentelő misén sem tudott jelen lenni, s idén elmaradt a szokásos nagypénteki gyóntatása is a vatikáni bazilikában.

Pápai áldás a haldokló monacói hercegnek

Az egyes vélekedések szerint halálán lévő II. János Pál szombaton külön áldást küldött a 81 éves monacói hercegnek, aki az uralkodócsalád szombaton kiadott hivatalos közleménye szerint egyre rosszabbul van, és továbbra is gépek tartják életben. Rainier herceget kedden kötötték lélegeztetőgépre, miután súlyos tüdőgyulladása rosszabbra fordult.


III. Rainier (Fotó: EPA)

A húsvéti ceremóniáktól betegsége miatt távolmaradó pápa jobbulást kívánt üzenetében a monacói klinika intenzív osztályán fekvő hercegnek - írja a BBC. "Értesülve felséged egészségi gondjairól, a Szentatya lélekben és imádságban önnel tartva küldi forró jókivánságait" - áll az üzenetben, amit Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár látott el kézjegyével.

Nincs jól a herceg

A herceget kezelő orvosok szerda esti szokatlanul hosszú közleményükben nem tagadták a betegség súlyosságát. Ezek szerint a herceg állapota ugyan stabil, de mesterséges lélegeztetésre van szüksége, és nem kielégítő a szív és a vesék működése sem. Rainier gyermekei - Albert herceg, Caroline és Stephanie hercegnők - az idős herceg betegágyánál virrasztanak.

III. Rainiert március 7-én szállították kórházba és e hét elején került az intenzív osztályra. 1994-ben elvégzett szívműtéte óta rendszeresen voltak egészségügyi problémái. Öt évvel ezelőtt tüdőműtétet hajtottak végre rajta. 2002 óta egyre sűrűbben szorult kórházi kezelésre és végül Albert herceg átvette a napi ügyek intézését.