Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Soron kívül avathatják szentté II. János Pált

2005.04.11. 18:11
Akár már októberben szentté avathatják II. János Pált. A katolikus rendtartás szerint erre ugyan leghamarabb a halála után öt évvel kerülhet sor, az ügyben döntő bíborosi testületben azonban sokakat maga a pápa nevezett ki. A hívek a szentté avatás pártján állnak.

Soron kívül, akár már októberben szentté avathatják II. János Pált a Corriere della Sera milánói napilap értesülései szerint. A pápa azonnali szentté avatását a gyászolók is követelték a Szent Péter téri gyászszertartáson.

Baráti segítség

Az április 2-án elhunyt pápa gyorsított eljárásban történő kanonizálására utal az is, hogy halála után Angelo Soldano bíboros, a Vatikán miniszterelnöke a szenteknek kijáró nagy jelzővel illette. A gyászszertartást levezető, a pápai címre is esélyesnek tartott Joseph Ratzinger, a hittani kongregáció konzervatív vezetője is a szenteknek kijáró szavakkal illette a pápát.

A hívek nyomása és a II. János Pál közvetlen környezetéhez tartozó bíborosok lobbizása ellenére sem biztos azonban, hogy hamarosan szent lehet Karol Wojtylából. A katolikus egyház rendtartása szerint a szentté avatás első lépcsőjét jelentő beatifikáció (boldoggá avatás) előtt is legalább öt évnek kell eltelnie a felavatandó halála után. A szentté avatás feltétele még, hogy a jelölt halála után legalább két csodát is véghez vigyen.

Ez utóbbi feltétel hamar teljesülhet, mert a már életében csodatevőnek tartott pápa halála napján a Vatikánhoz érkezett, titkosított beszámolók szerint számtalan csoda történt.

Hiába teljesíti azonban gyorsan a szentté válás feltételeit a pápa, az ügyben döntő bíborosi testület korántsem egységes. Ugyanakkor az újonnan megválasztott pápának módjában áll rendkívüli eljárást lefolytatni. Mivel a pápaválasztó bíborosokat három kivétellel II. János Pál nevezte ki, az új pápa feltehetően az elhunyt rajongója lesz. Életében II. János Pál is tett kivételt a szentté avatás merev szabályai alól, kalkuttai Teréz anyát jóval az öt éves várakozási idő letelte előtt avatta boldoggá, majd szentté.