Mátyás
-6 °C
1 °C

Pápahalász oldalon lehet tippelni az új szentatyára

2005.04.18. 11:16
A "Pope-u-lator" segít a latolgatásban, hogy ki lesz az új pápa és milyen nevet vesz majd fel. III. János Pál vagy XIII. Pius lesz a következő első számú katolikus egyházfő? Csak pár kattintás és kiderül, melyik lehetőség áll Önhöz legközelebb. Nem is annyira komolytalan játék a konklávé falain kívül.

Kérészéletűnek ígérkező weboldal jelent meg a napokban a vatikáni események hatására: a pápa-kalkulátornak jó esetben is csak pár napja van a következő pápa megválasztásáig. Az április 7-én, az Egyesült Államokban bejegyzett www.pope-u-lator.com első ránézésre egy a sok komolytalan, vicces, gúnyos (neadjisten keresztényellenes) szájt közül, azonban pár kattintás elég, hogy ennek az ellenkezőjéről meggyőződhessen a felhasználó.

Négy fő irányban lehet elindulni a találgatásban: a névadó Pope-U-Lator adatbázisában mind a 117 pápaválasztó bíboros megtalálható, és a megadható szempontok alapján rögtön kiderül, hogy közülük ki a legesélyesebb. Az oldalra látogató csak bekattintja például: fontos, hogy a jövendő pápa fiatal, progresszív, karizmatikus és Európán kívüli legyen, rányom a frappáns szövegezésű "Comperi papam nostris" gombra, és megkapja az öt esélyes jelölt nevét; első helyen az alig 73 éves nigériai Francis Arinze bíborost dobja ki a kalkulátor.

Innocent vagy Lando?


www.pope-u-lator.com

A Name-U-Lator hét választási lehetőséget kínál a pápák által felvett név tekintetében, kiderül többek között, hogy a pápaság történetében összesen tizennégy egyházfő vette fel elődje nevét, így ha az új pápa hasonlóképp dönt, akkor III. János Pálnak hívhatja majd a világ. A legnépszerűbb pápai név a János, míg holtversenyben második a György és a Benedek, míg egy másik opció szerint legtovább - 172 évig - a Piuszok (összesen tizenketten) vezették a katolikus egyházat. Az oldal (kaliforniai) alkotói által a legviccesebben hangzónak tartott nevek listáját az Innocent vezeti a Piuszok és az Urbanok előtt - legalábbis gyakoriság szerint. A lista alapján talán kijelenthető, hogy a Star Wars fanok minden bizonnyal az eddig egyszer használt Lando nevet favorizálnák.

A legegyszerűbb lehetőség az esélylatolgatásra a Pick-A-Pope: itt a tizenhét legesélyesebb bíboros közül kell a szívünknek legkedvesebbet kiválasztani, a kalkulátor szerint valószínűleg Francis Arinze lesz a következő pápa, ő 7,46 százalékkal vezeti a mezőnyt, testhosszal (1,13 százalékkal) Godfried Danneels bíboros előtt. A Pick-A-Name pedig a felvett nevek valószínűségeit veti össze. E menüpont szerint a következő pápa XVI. Benedek (17,89 százalék) vagy XIV. Leo (17,64 százalék) néven oszt majd áldást a Szent Péter téren.

Adakozzatok

Az oldal ezek mellett kitűnő, rövid eligazítást ad az érdekes és/vagy fontos pápai tények erdejében, így például megtudhatjuk hány ellenpápa volt eddig, ki volt az aki először vett fel két nevet, és hogy hány angol származású pápa volt idáig, illetve hogy milyen címeket visel a katolikus egyházfő. Aki pedig nem elégszik meg az egyházi adó önkéntes befizetésével, a tized (ami manapság felénk már csak század) leperkálásán túl adózhat az oldal készítőinek is, a Pope-u-Lator a PayPal rendszerén keresztül várja a hívők adományait.