Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Titkos japán katonai információk egy pornóképen

2007.04.05. 17:49
Illetéktelen kezekbe kerültek a japán haditengerészet rombolóival kapcsolatos szigorúan titkos dokumentumok, miután azokat valaki pornófelvételekhez kapcsolta.

A Jomiuri Simbun címû tokiói lap csütörtöki jelentése szerint a tengerészek között számítógépeken sûrûn cserélgetett obszcén fotók feladói jobbára maguk sem tudtak a titkos adatokról, mert azok nem jelentek meg a képernyõn.

Pornóképekhez csatolt titkos információk

Az ügyre úgy derült fény, hogy a japán rendõrség vizsgálatot indított egy 33 éves tengerész ellen, akinél olyan titkos információkra bukkantak, amelyekhez az õ beosztásában egyáltalán nem lett volna szabad hozzáférnie. A tiltott haditengerészeti információkat akkor szerezte, amikor kollegája számítógépérõl töltött le pornófotókat - ezek közvetlenül nem jelzett kiterjesztése volt a katonai titok.

Ezután a rendõrök további tengerészek újabb pornóképeit vizsgálták meg, és azokon is megtalálták a titkos okmányt, amely az Aegis légvédelmi rendszer radarjának fontos adatait és rakétaelhárító felszerelésük részleteit tartalmazta - mindez felette illetlen információ illetéktelenek számára.

Magas beosztású tisztek ellen nyomoznak

A rendõrség most az után a magasabb beosztású tiszt után nyomoz, akitõl a titkos információ származhatott.

A japán haditengerészet öt Aegis típusú rombolóval rendelkezik, ezeket csúcstechnológiájú amerikai rakétaelhárító felszereléssel látták el. Ezek alkotják a japán rakétaelhárító rendszer egyik oszlopát - többek között az észak-koreai rakétafenyegetéssel szemben.