Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Újra sátorvárost építenek a kijevi forradalmárok

2006.07.12. 15:55
Ezer sátrat akar estig állítani a narancsos forradalmat kirobbantó Pora diákszervezet Kijevben. A fiataloknak a parlamentből lett elege, mivel a forradalom győzelmét meghozó Moroz parlamenti elnök pálfordulása után a két évvel ezelőtti választáson csalással próbálkozó Janukovics lehet a miniszterelnök.

A narancsos forradalomhoz hasonlóan ismét sátorváros építésébe kezdett a nyugatbarát ukrán fiatalokat tömörítő Pora, jelentette a Ria Novosztyi. Az orosznyelvű ukrán hírszájt, a korespondent.net értesülései szerint a fiatalok estig ezer sátor felállítását tervezik a Függetlenség terén.

Pillanatnyilag ötven sátor áll a főtéren. A Pora aktivistái a parlamenti válság miatt tiltakoznak. Tiltakoznak Julija Tyimosenko, a miniszterelnökséget az utolsó pillanatban elbukó politikusnő hívei is. A BJUT (Juilia Tyimosenko Blokkja) hívei a parlament előtt követelik a törvényhozás feloszlatását és a hirtelen pálfordulásával a két évvel ezelőtti elnökválasztáson tömeges csaláson kapott Janukovicsot hatalomba segítő parlamenti elnök, Olekszandr Moroz leváltását.

Moroz eredetileg Juscsenko elnök Mi Ukrajnánk (NU) pártjával és a BJUT-tal kötött koalíciós szerződést, ám a kormány megválasztása előtt bejelentette, hogy mégis inkább Janukovics féle, az ország orosznyelvű keleti felében népszerű Régiók Pártjával és a kommunistákkal lép koalícióra. Moroz pálfordulását magyarázza, hogy a narancsos koalíció nem ajánlotta fel neki a házelnöki posztot.

Egyébként a narancsos forradalom sikere is Moroz akkori pálfordulásán múlt, az addig Leonyid Kucsma elnököt támogató szocialisták átállása miatt kerültek fölénybe az ellenzékiek a parlamentben.

A kijevi helyzetet bonyolítja, hogy a parlament mellett nemcsak a törvényhozás feloszlatását követelők, de Janukovics hívei is tüntetnek. A Ria Novosztyi jelentése szerint Janukovics mintegy háromezer vidéki híve utazott fel a fővárosba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!