Gusztáv
3 °C
6 °C

Magyar pornóképekre hivatkoztak az irakiak

2005.08.12. 19:50
Hamisított, egy magyar internetes pornóoldalról származó felvételeket használtak fel az iraki lázadók annak igazolására, hogy az amerikai katonák iraki nőket erőszakoltak meg - állította az amerikai elnök legfőbb katonai tanácsadója.

Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke egy a védelmi tárca ellen indított peres ügyben kifejtette: a Pentagon szakértői megállapították, hogy hamisak azok a fényképek és videók, amelyeket az iraki felkelők terjesztenek az amerikai katonák kegyetlenkedéseiről, azokat valójában egy pornográf tartalmú magyar honlapról emelték le.

Publikálást követelnek

Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) bírósághoz fordult azt követelve, hogy a védelmi tárca hozza nyilvánosságra azt a 87 fényképet és 4 videofelvételt, amely a Bagdad melletti, Abu Graib-i börtönkínzásokról készültek. A visszaélésekről készült, már nyilvánosságra került néhány kép bejárta a világot és óriási botrány kavart. Az amerikai katonák által kedvtelésből készített fotók egyikén például egy fegyőrnő földön heverő meztelen iraki férfit tart pórázon, egy másikon ruhátlan fogoly ágyékára mutat vigyorgó ábrázattal.

Myers a szövetségi igazságszolgáltatás manhattani kerüli bíróságához benyújtott dokumentumaiban figyelmeztetett: a felvételek közzététele csak eszköz volna az iraki felkelők számára harcuk folytatásához. George Bush elnök első számú katonai tanácsadója szerint a felvételek az al-Kaida és egyéb terrorszervezetek kezében propagandaanyag lenne a terroristák toborzásához, ahhoz, hogy feszültséget keltsenek Irakban és Afganisztánban a lakosság és az amerikai-koalíciós erők között. A börtönkínzásokról szóló képek nyilvánosságra hozatala ügyében Alvin Hellerstein szövetségi bíró fog dönteni, aki azt mondta: a fotók alapján ismerheti meg a legjobban a közvélemény, mi történt az iraki börtönben.

Magyar barbarizmus

Myers az Abu Graib-i börtönkínzásokról készült felvételek kapcsán említette, hogy tudomásuk van arról: a lázadók sok esetben hamisított fotókkal "bizonyítják" az amerikai katonák erőszakoskodásait. Ehhez kapcsolódva jegyezte meg a magyar pornóoldalról származó felvételeket. A főparancsnok a bírósági dokumentumokban kifejtette, hogy ezeket a hamisított felvételeket a felkelők különböző iszlámbarát és arab híroldalakon terjesztették mint az amerikai barbarizmus példáit. A fotókra nem egyszer iszlám imádságokban is utalás történt, sokszor bosszúra történő felhívással egyetemben.

Myers közölte: a fotókkal kapcsolatos elméletével nem áll egyedül, ugyanezt a nézetet képviseli John Abizaid tábornok, a közép-keleti térségért felelős amerikai Központi Parancsnokság főnöke és George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka is. A fotókkal kapcsolatos vizsgálatok mindenesetre még folytatódnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!