Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Jobboldali győzelem a portugál elnökválasztáson

2006.01.23. 16:46
Abszolút többséggel nyerte a portugál elnökválasztást a jobboldal jelöltje. A közgazdász Cavaco Silva megválasztásával a portugálok hazájuk gazdasági helyzetéről is véleményt alkottak.

Már az első fordulóban megszerezte a győzelmet a portugál elnökválasztáson Anibal Cavaco Silva, a jobboldal jelöltje, jelentette a BBC. Silva a szavazatok 50,6 százalékával verte a megosztott baloldal két jelöltjét, a másodikként végző Manuel Alegrét és a kormányzó szocialisták hivatalos jelöltjének számító Mario Soaerst, aki elnök és miniszterelnök is volt már korábban.

A félfasiszta diktatúrát megdöntő 1974-es forradalom óta először nyerte el jobboldali politikus az inkább csak ceremoniális feladatokkal járó államfői posztot. A győztes Silva győzelmi beszédében kijelentette, hogy együttműködésre törekszik a baloldali kormánnyal, hiszen saját tapasztalataiból is tudja, hogy mileny fontos a politikai vezetők közötti összhang, írja a BBC. Silva korábban kormányfő volt.

Bár az államfő kevés jogkörrel rendelkezik - igaz, ezek között van a parlament feloszlatásának a joga is - Silva személyében a portugálok az eddigieknél keményebb kezű politikust választottak a posztra. Silva, aki 1985-95 között, a portugál gazdasági csoda idején vezette az országot, közgazdászként sokat tehet a megrendült gazdaságú országért. Portugáliát a nemzeti öszterméket tekintve 2005-ben megelőzte Csehország, ami jól jelzi az immár 21 éve EU-tag ország gazdasági nehézségeit.