Erzsébet
1 °C
4 °C

A Post fontolóra venné a külügy helyreigazításának közzétételét

2002.03.06. 06:32
Mind a Washington Post, mind a lap hazánkban nagy vihart kavart hétfői cikkének szerzője támogatja a NATO bővítését, a többek között Orbán Viktor politikájával szemben megfogalmazott kritika pedig csupán a bővítés nehézségeire próbálta felhívni a figyelmet - derült ki az újságíró, Jackson Diehl Népszabadságnak adott nyilatkozatából.
A The Washington Post támogatja a NATO további bővítését, és én személyesen is így gondolkozom - nyilatkozta a Népszabadságnak Jackson Diehl, a nagy vihart kavart, többek között Orbán Viktor kormányfőt bíráló hétfői publicisztika szerzője, aki hozzátette: cikkével csupán a bővítés nehézségeire próbálta meg ráirányítani a figyelmet.

Nem kudarc a NATO-beli szereplés

A tekintélyes amerikai napilap volt közép-európai tudósítója szerint az első három új tag - Magyarország, Csehország és Lengyelország - eddigi szereplése nem kudarc, és az Egyesült Államoknak stratégiai értelemben kedvező fejlemény, hogy az új tagállamok idővel erős politikai szövetségessé válhatnak.

Diehl a napilapnak elmondta: előzetesen sok befolyásos emberrel beszélt, akik egy része Clinton idején foglalkozott a közép-európai térséggel, mások azonban a Bush-kormányban töltenek be felelős posztokat. Az újságíró hozzátette: nem gondolta, hogy a választási kampány miatt cikke ennyire az érdeklődés homlokterébe kerül, hiszen írása elsősorban a NATO-ról és nem a budapesti politikáról szól. Azzal a kijelentéssel kapcsolatban, hogy a Bush kabinet az MSZP győzelmének szurkol, Diehl csak annyit mondott: - Amit írtam, magáért beszél.

Diehlt (magyar idő szerint kedd estig) a napilap értesülései szerint nem kereste meg sem a magyar Külügyminisztérium, sem a washingtoni magyar nagykövetség. A Washington Post szerkesztőségi és olvasói oldalain gyakran adnak helyet a cikkeikre reagáló írásoknak, így ha ilyet kapnak, közlését fontolóra veszik, nyilatkozta Diehl arra utalva, hogy Horváth Gábor külügyi szóvivő kedden közölte: a magyar álláspontot tartalmazó helyreigazítást tennének közre a lapban.

Nyíltabban bírál a Bush-kabinet

A Bush kabinet új stílusa mutatkozik meg abban, hogy Washington az eddiginél nyersebben mondja ki a véleményét - nyilatkozta a napilapnak az ügy kapcsán az amerikai külpolitika egyik neve elhallgatását kérő szakértője. A nyersebb fellépés azonban nemcsak Magyarországra vonatkozik. A The Washington Post Orbán Viktort élesen bíráló cikke aligha születhetett volna meg az amerikai külpolitika irányítóival való konzultáció nélkül -véli a szakértő, aki szerint a cikkben leírtak alapvetően az amerikai nézőpontot tükrözik - még ha a külügyi szóvivő ezt diplomatikusan cáfolta is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?