Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

A Post fontolóra venné a külügy helyreigazításának közzétételét

2002.03.06. 06:32
Mind a Washington Post, mind a lap hazánkban nagy vihart kavart hétfői cikkének szerzője támogatja a NATO bővítését, a többek között Orbán Viktor politikájával szemben megfogalmazott kritika pedig csupán a bővítés nehézségeire próbálta felhívni a figyelmet - derült ki az újságíró, Jackson Diehl Népszabadságnak adott nyilatkozatából.
A The Washington Post támogatja a NATO további bővítését, és én személyesen is így gondolkozom - nyilatkozta a Népszabadságnak Jackson Diehl, a nagy vihart kavart, többek között Orbán Viktor kormányfőt bíráló hétfői publicisztika szerzője, aki hozzátette: cikkével csupán a bővítés nehézségeire próbálta meg ráirányítani a figyelmet.

Nem kudarc a NATO-beli szereplés

A tekintélyes amerikai napilap volt közép-európai tudósítója szerint az első három új tag - Magyarország, Csehország és Lengyelország - eddigi szereplése nem kudarc, és az Egyesült Államoknak stratégiai értelemben kedvező fejlemény, hogy az új tagállamok idővel erős politikai szövetségessé válhatnak.

Diehl a napilapnak elmondta: előzetesen sok befolyásos emberrel beszélt, akik egy része Clinton idején foglalkozott a közép-európai térséggel, mások azonban a Bush-kormányban töltenek be felelős posztokat. Az újságíró hozzátette: nem gondolta, hogy a választási kampány miatt cikke ennyire az érdeklődés homlokterébe kerül, hiszen írása elsősorban a NATO-ról és nem a budapesti politikáról szól. Azzal a kijelentéssel kapcsolatban, hogy a Bush kabinet az MSZP győzelmének szurkol, Diehl csak annyit mondott: - Amit írtam, magáért beszél.

Diehlt (magyar idő szerint kedd estig) a napilap értesülései szerint nem kereste meg sem a magyar Külügyminisztérium, sem a washingtoni magyar nagykövetség. A Washington Post szerkesztőségi és olvasói oldalain gyakran adnak helyet a cikkeikre reagáló írásoknak, így ha ilyet kapnak, közlését fontolóra veszik, nyilatkozta Diehl arra utalva, hogy Horváth Gábor külügyi szóvivő kedden közölte: a magyar álláspontot tartalmazó helyreigazítást tennének közre a lapban.

Nyíltabban bírál a Bush-kabinet

A Bush kabinet új stílusa mutatkozik meg abban, hogy Washington az eddiginél nyersebben mondja ki a véleményét - nyilatkozta a napilapnak az ügy kapcsán az amerikai külpolitika egyik neve elhallgatását kérő szakértője. A nyersebb fellépés azonban nemcsak Magyarországra vonatkozik. A The Washington Post Orbán Viktort élesen bíráló cikke aligha születhetett volna meg az amerikai külpolitika irányítóival való konzultáció nélkül -véli a szakértő, aki szerint a cikkben leírtak alapvetően az amerikai nézőpontot tükrözik - még ha a külügyi szóvivő ezt diplomatikusan cáfolta is.