Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Jeszenszky szerint rágalom volt a Post cikke

2002.03.20. 16:02
Olvasói levélben reagált a Washington Postban megjelent korábbi cikkre Jeszenszky Géza hazánk washingtoni nagykövete. A volt külügyminiszter rágalomnak nevezte az írásban foglaltakat, mely többek között megállapította: ha most jelentkeznénk a NATO-ba, biztos, hogy nem kerülhetnénk be a katonai szervezetbe.
Magyarország kiesett volna a NATO-ba jelentkező országok közül, ha 1995-ben Orbán Viktor azokat mondta volna, amiket mostanában - írta néhány hete a Washington Post. A magyar és a cseh kormányfő ténykedését elemző cikk szerint washingtoni körökben Orbánt a csatlakozási folyamat csődjének tekintik. A lap szerint a Bush-kormányzat az MSZP választási győzelméért "szorít", és ezt Orbán rendreutasítása formájában ki is fejezi a magyar választóknak.

Jeszenszky: tényekkel alá nem támasztott rágalom

Jeszenszky Géza washingtoni magyar nagykövet - a The Washington Post szerdai számában közzétett olvasói levelében - tényekkel alá nem támasztott, meg nem nevezett forrásokból származó rágalmazásnak minősítette a lap munkatársának, Jackson Diehlnek a Post március 4-i számában megjelent, Magyarországról is megállapításokat tartalmazó cikkét.

Mint Jeszenszky emlékeztetett rá, a szóban forgó cikk szerzője szerint Orbán Viktor miniszterelnök a harmincas évekbe illő nacionalista ügyeket karol fel, és hallgatólagos szövetségre lép az antiszemitákkal. Orbán - Diehl megfogalmazása szerint - "olyannyira mérgező lett a magyarok Lebensraumjáról szóló szavaival, hogy visszautasították fehér házi látogatását".

Orbán és Bush jó munkakapcsolata

A magyar nagykövet a válaszlevélben megjegyezte, hogy az amerikai külügyminisztérium elhatárolta magát Diehl cikkétől, és hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek jó munkakapcsolata van George Bush elnökkel.

Nincs hallgatólagos együttműködés az antiszemitákkal

A Fidesz és az antiszemiták közti hallgatólagos szövetségről szóló állítást Jeszenszky teljesen hamisnak tartja. A nagykövet feltételezése szerint a Post szerzője a Csurka István vezette MIÉP-re utalhatott. "A miniszterelnök kijelentette, hogy a két párt alapvető politikai céljai összeegyeztethetetlenek egymással. Pokorni Zoltán Fidesz-elnök elmondta, hogy pártja nem fog kormányt alakítani a bal- vagy a jobboldali radikálisokkal" - írta Jeszenszky Géza az olvasói levélben.

Jeszenszky felháborodott

A nagykövet felháborítónak és félrevezetőnek minősítette, hogy Jackson Diehl a Lebensraum szót használta a miniszterelnök politikájának leírására. "Az Orbán-kormány együttműködő viszonyt épít Magyarország összes szomszédjával, és támogatja a Magyarországon kívüli magyarok azon erőfeszítéseit, amelyek azonosságuk megőrzését célozzák.

Nemrégiben olyan törvényt fogadott el a magyar parlament 92 százalékos többséggel, amely főként kulturális előnyöket nyújt ezeknek a magyaroknak. A törvény célja, hogy erősítse a stabilitást Közép-Európában, azáltal, hogy segíti az embereket a kivándorlás vagy az illegális magyarországi munkavállalás elkerülésében" - írta Jeszenszky Géza.

Cáfolt antiszemtizmus

Az antiszemitizmus vádját illetően a nagykövet kitért arra, hogy "Magyarországon él Európa harmadik legnagyobb létszámú zsidó népessége. Alig hallani a zsidó közösség tagjai elleni erőszakról. Továbbá, a zsidó közösség hathatósan képviselve van a kabinetben és a magyar politikai élet minden szintjén. Magyarországon minden zsidó gyerek jogosult az ingyenes oktatásra az óvodától az egyetemig, zsidó intézmények által vezetett iskolákban - most először történelmünk során. Az Orbán-kormány évi emléknapot is beiktatott a holokauszt félmillió magyar áldozatának tiszteletére."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!