Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Niggerezés a hangpostán

2006.04.27. 14:10
"Szaros nigger! Eltakarítsunk innen?" - ezeket a mondatokat is rögzítette az áldozat feleségének hangpostája, mielőtt két kigyúrt, kopasz fiatal életveszélyesen megvert egy etióp-német férfit Németországban. Egy német lap közölte a sértegetés szövegét, amely bizonyíthatja, hogy nem egyszerű utcai verekedésről, hanem jóval súlyosabb megítélés alá eső rasszista erőszakról volt szó.

A német Bild a Stern magazinra hivatkozva közzétett egy részletet abból a hangpostafelvételből, amelyet bizonyítékként akar felhasználni a rendőrség egy - vélhetően rasszista indítékból elkövetett - verekedés felderítéséhez. Németországban óriási felháborodást keltett, hogy húsvét vasárnap hajnalban a Berlin melletti Potsdamban két német súlyosan bántalmazott egy etióp-német állampolgárt.

Ermyas M., a 37 éves vízmérnök életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. Állapota azóta is kritikus, s mesterséges kómában tartják a kórházban.

Az etióp-német férfi éppen volt feleségét hívta fel a villamosmegállóból, de annak csak a hangpostája jelentkezett. Miközben az üzenetrögzítőre beszélt, két férfi lépett oda hozzá, sértegetni kezdték, majd brutálisan megverték. A volt feleség telefonja felvette a kötekedés egy részét.

A Stern által közölt felvétel leirata:

Ermyas: (a felesége üzenetrögzítőjére mondja) Szeretlek. Te vagy a legjobb (angolul). Kapcsold már be, anyakoca (németül). Az áldozat volt felesége szerint ez a megnevezés egyfajta évődés volt közöttük.

Gyanúsított: Mit nézel?

Ermyas: (tovább beszél a hangpostára) Na kapcsold már be, anyakoca!

Gyanúsított: Hé, nigger!

Ermyas: Igen?

Gyanúsított: Te nigger.

Gyanúsított: Mit mondtál az anyámra?

Ermyas: Mi az, hogy nigger?

Gyanúsított: Úgy, ahogy mondom.

Ermyas: Most mi van?

Gyanúsított: Hogyhogy mi van?

Ermyas: Micsoda?

Gyanúsított: Na mit akarsz?

Ermyas: Mi van?

Gyanúsított: Véletlen volt, mi?

Ermyas: Igen, nézzétek…

Gyanúsított: Nigger.

Gyanúsított: Szaros nigger.

Ermyas: Ez azt jelenti…

Gyanúsított: Mi van?

Ermyas: Igen.

Gyanúsított: Mi van?

Gyanúsított: Na mi legyen?

Ermyas: Hagyjál már.

Gyanúsított: Eltakarítsunk innen?

Ermyas: Hagyjál már.

Gyanúsított: Igen?

Gyanúsított: Hagyjunk, mi?

Gyanúsított 2: Asszem.

A hangpostafelvétel itt megszakad. A rendőrség nem kívánta megerősíteni, hogy ez a nyomozás során használt leirat hivatalos verziója.

Az eset után a hatóságok azt közölték, egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy rasszista indítékból elkövetett bántalmazás történt-e. Az üzenetrögzítő felvétele azonban bizonyító erejű lehet. A szövetségi ügyészég most már abból indul ki, hogy a támadókat fajgyűlölet vezette (ha ez bebizonyosodik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak a tettesek).

A tettesek felkutatása érdekében a rendőrség egy héttel ezelőtt közzétett az interneten egy részletet a hangposta által rögzített felvételből, hogy a hang alapján azonosítani lehessen a feltételezett elkövetőket.

A nyilvánosságra hozott felvétel után a rendőrség számos hasznos információt kapott, így pénteken két gyanúsítottat letartóztattak. Az egyik a huszonkilenc éves Björn L., akinek jellegzetesen magas hangját ismerték fel többen. Az erős testfelépítésű, fejét kopaszra borotváló, bomberdzsekit viselő férfit nem véletlenül szólítják barátai Csipogónak.

A németországi Wiesmarban tegnap ismét egy fekete bőrűt bántalmaztak. A togói fiatalembert három férfi sértegette az utcán, majd megverték és megrugdosták. A rendőrség ebben az esetben sem zárja ki, hogy rasszista akcióról volt szó.