Ágnes
-1 °C
2 °C

Irak jövőjéről tárgyalt Powell Kovács Lászlóval

2003.04.03. 12:25
Irak háború utáni konszolidációjáról és újjáépítéséről volt szó Brüsszelben azon a magyar-amerikai külügyminiszteri megbeszélésen, amelyet a NATO székhelyén tartott csütörtökön délelőtt Kovács László magyar és Colin Powell amerikai külügyminiszter.
Powell és az EU képviselői közötti találkozó előtt a NATO székhelyén számos kétoldalú találkozóra került sor, így amerikai kezdeményezésre a magyar külügyminiszterrel is. Mint Kovács László az MTI-nek elmondta, Colin Powell tájékoztatta őt az Irakban folyó hadműveletek eddigi menetéről, köszönetet mondott Magyarországnak a politikai támogatásért és a taszári támaszpont képzési célra történt rendelkezésre bocsátásáért, és fontosnak nevezte az afganisztáni demokratikus hadsereg felszereléséhez nyújtott magyar segítséget is.

Powell elmondta: az EU és a NATO csütörtöki külügyminiszteri szintű találkozásának kezdeményezésével az volt a célja, hogy a két nyugati szervezet 23 országa túllépjen a megosztottságon és arra összpontosítsanak, milyen szerepet játszhat majd az ENSZ, a NATO és az EU Irak háború utáni konszolidációjában.

Részt vennénk mindenben

Kovács László a találkozón hangsúlyozta, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok Magyarország számára kiemelt jelentőségűek az EU-csatlakozás idején is, hiszen a transzatlanti partnerséget az európai biztonság legfőbb garanciájának tekinti. Közölte amerikai kollégájával, hogy Magyarország kész szerepet vállalni a konszolidációban és az újjáépítésben. Nemcsak az épületek, utak, hidak, erőművek helyreállításában, hanem a demokratikus iraki közigazgatás alapjainak megteremtésében is, mert sok, helyi tapasztalatokkal rendelkező szakembere van.

Azt is elmondta Powellnek, hogy Mircea Geoana román külügyminiszterrel együtt közös látogatást készülnek tenni Belgrádban azzal a céllal, hogy megvizsgálják: a már NATO-tag és rövidesen EU-tag Magyarország és a két szervezethez közeledő Románia együtt milyen szerepet tudna abban játszani, hogy Szerbia és Montenegró is közelebb kerüljön az euroatlanti szervezetekhez. Powell ezt nagyon jó kezdeményezésnek tartotta. Kovács László magyarországi látogatásra hívta meg Colin Powellt, aki azt mondta, hogy szívesen jön, amikor naptárába be tudja illeszteni.