Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szíria bezáratta az Izrael-ellenes szervezetek irodáit

2003.05.03. 16:56
Colin Powell amerikai külügyminiszter szombaton Bejrútban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a szíriai hatóságok bezárták az országban működő Izrael-ellenes szervezetek irodáit. Powell szerint ideje lenne annak is, hogy a libanoni hadsereg egységeit az ország déli részére, az izraeli határra telepítsék, ahol jelenleg a Hezbollah tartja állásait.
Powellel, mint elmondta, damaszkuszi látogatása során közölték ezt a szíriai illetékesek. A külügyminiszter hozzátette: reméli, hogy a jövőben nem is engedik be az ország területére a hasonló indíttatású személyeket és szervezeteket. Bár Powell ezúttal nem nevezte meg a szervezeteket, Washington már régóta támadja Szíriát azért, mert területén irodákat tarthattak fenn olyan radikális palesztin szervezetek, mint a számos Izrael-ellenes merényletet elkövető Hamász és Iszlám Dzsihád.

Powell, aki Emile Lahud libanoni elnökkel tárgyalt Rafik Hariri kormányfő, Nabih Berri parlamenti elnök és Jean Obeid külügyminiszter jelenlétében, kollégájával közösen tartott sajtókonferencián kifejtette: ideje lenne, hogy a libanoni hadsereg egységeit az ország déli részére, Izrael északi határaira telepítsék, ahol 2000 májusa, az izraeli csapatok kivonása óta a síita Hezbollah fegyveres szervezet harcosai tartják állásaikat. A libanoni kormány nem hajlandó erőit oda küldeni mindaddig, amíg Izrael ki nem vonul a libanoni-szíriai-izraeli hármas határnál lévő, vitatott hovatartozású Sebaa-tanyákról, ellenben szabad kezet enged a Hezbollahnak a tanyák elleni támadásokra. A Hezbollah az Egyesült Államokban a terrorista szervezetek listáján szerepel.

Az amerikai külügyminiszter Szíriára utalva kifejtette, hogy az Egyesült Államok helyeselné "a külföldi haderők Libanonból való kivonulását". Hangsúlyozta országa elkötelezettségét egy olyan közel-keleti békés rendezés mellett, mely "figyelembe veszi Libanon és Szíria érdekeit is." Colin Powell bejrúti tárgyalási befejeztével szombaton délután hazautazott Washingtonba.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft