Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Powell visszavonulását fontolgatja

2003.08.04. 11:11
Kapcsolódók (9)
Akár megnyeri a 2004-es elnökválasztást Geroge Bush, akár nem, külügyminisztere visszavonul. Powell állítólag feleségének tett ígéretet, de ismerői szerint a tömegpusztító fegyverek ügye, a bizonyítékok hiánya is megviselte. Utódjelöltjei Condoleezza Rice és Paul Wolfowitz, a megelőző csapás elvének fő támogatói.
Függetlenül Bush újraválasztási kampányának sikerétől Colin Powell mindenképpen visszavonul 2005-ben - értesült a Washington Post. Bár az adminisztráció nagy részénél mérsékeltebb külügyminiszternek több konfliktusa is volt - elsősorban a neokonzervatívok uralta védelmi minisztériummal -, visszavonulása mégis inkább családi okokra vezethető vissza.

Megígérte

Powell a feleségének tett ígéretet a nyugállományba vonulásra - értesült a Post a külügyminiszter közeli munkatársaitól. A külügyminiszterrel együtt helyettese, Richard Armitage is távozik.

A váltás nagyban átalakítja a nemzetbiztonságért felelős csapatot is. A Post értesülései szerint Powell lehetséges utódai Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó és Paul Wolfowitz, a védelmi miniszter helyettese.

Héják versenye

Wolfowitz a kormányzat egyik legelkötelezettebb héjája, a megelőző csapás doktrínájának egyik kidolgozója. Rice szintén nem a mérsékeltekhez tartozik, Bush főtanácsadójaként már most döntő szava van a politikai kérdésekben.

A lap szerint Rice az esélyesebb, bár nem tudni, érdekli-e a kiterjedt külügyi apparátus irányítása. Ebben Wolfowitznak feltétlenül nagyobb gyakorlata van.

A kém, aki a golyó elé ugrott

Szintén a nemzetbiztonsági kabinetet érintő személyi változás, hogy George Tenet, a CIA igazgatója is távozását fontolgatja. Tenet - Rice-hoz hasonlóan - nemrégiben magára vállalta a felelősséget az elnök évértékelő beszédében elhangzott, hamisnak bizonyult Irakkal szembeni vádakért. Ahogy a Newsweek című lap írta, a "kém a golyó elé ugrott". Lehetséges utódja a távozó külügyminiszter-helyettes Armitage lehet, már ha Bush megnyeri a választásokat.

Már ha Bush nyer

Powell visszavonulása is összefüggésben lehet a tömegpusztító fegyverek ügyével. A külügyminiszterhez közelálló források szerint a fegyverarzenálról szóló jelentéseket az ENSZ-ben hosszasan prezentáló Powell megszégyenítve érzi magát amiatt, hogy eddig nem találtak tárgyi bizonyítékot - írja a Post.

Mindenesetre a Post szerint még korai az átalakításokról beszélni, mivel azokra tizennyolc hónap múlva, Bush újbóli beiktatása után kerülhet sor. Már ha az elnök megnyeri a 2004-es választásokat.