Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Amerika segítséget kér

2003.08.21. 10:17
Colin Powell amerikai külügyminiszter katonai erősítést kért több európai államtól - köztük az iraki háborút ellenző Franciaországtól és Németországtól is - az Irakban állomásozó amerikai erők támogatására. Emellett Powell új határozatról tárgyal Kofi Annan ENSZ-főtitkárral csütörtökön. Rumsfeld védelmi miniszter szerint nem szükséges növelni az országban lévő amerikai csapatok létszámát.
Colin Powell amerikai külügyminiszter telefonon beszélt a hét folyamán számos európai kollégájával, köztük Jack Straw brit, Dominique de Villepin francia, Joschka Fischer német és Franco Frattini olasz külügyminiszterrel. Powell az Irakban állomásozó erők támogatására kérte európai szövetségeseit. Washington eddig vonakodott bevonni Párizst és Berlint, mert a francia és a német kormány ellenezte az Irak elleni háborút. Az ENSZ bagdadi központja ellen intézett keddi pusztító robbantásos merénylet után azonban felerősödtek az Irakban állomásozó külföldi csapatok létszámának növelését és az iraki rendezés nemzetközi jellegének erősítését követelő hangok.

Figyelmeztették az amerikaiakat
Az iraki kormányzótanács figyelmeztette az amerikai hatóságokat, hogy Szaddám Huszein megbuktatott diktátor hívei és muzulmán szélsőségesek nagyszabású merényletre készülnek Bagdadban egy könnyű, kevéssé őrzött célpont, esetleg az ENSZ helyi központja ellen - közölte szerdán Ahmed Csalabi, a 25 tagú kormányzótanács tagja. A bagdadi sajtóértekezleten elhangzott: az információ olyan pontos volt, hogy még azt is jelezhették az amerikai megszálló hatóságoknak, hogy potenciális célpont valamely iraki politikai párt székháza vagy az ENSZ helyi központja. Arról is előre értesültek, hogy a tettesek teherautóra rakott robbanószerkezetekkel készülnek végrehajtani a merényletet - vagy öngyilkos merénylő bevetésével vagy távirányítással.

Új határozat

A nemzetközi jelleg erősítésének céljával utazik Powell csütörtökön New Yorkba, hogy egy ENSZ-határozat lehetőségéről tárgyaljon Kofi Annannal, a világszervezet főtitkárával. A határozat felhatalmazást adna egy a jelenleginél nagyobb nemzetközi katonai erő iraki tevékenységére. Ez már csak azért is fontos lenne Washingtonnak, mert több állam ENSZ-felhatalmazáshoz köti részvételét egy ilyen nemzetközi erőben.

Mulasztások?

Kofi Annan szerdán úgy nyilatkozott, hogy a koalíciót vezető amerikai és brit erők mulasztásokat követtek el, azért történhetett meg a húsz halálos áldozatot követelő keddi merénylet. Később Annan enyhítette kijelentését azzal, hogy elismerte: az ENSZ és a koalíció együttesen felelős az elégtelen védelemért. Annan azt állította: nem hallott arról, hogy a bagdadi ENSZ központ visszautasította volna az állítólag felajánlott amerikai védelmet. Hozzátette: amennyiben valóban elutasították, az súlyos hiba volt.

Elég a katona Irakban

Eközben Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy szükségtelennek tartja az Irakban állomásozó amerikai csapatok létszámának növelését. A latin-amerikai körúton tartózkodó amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy az Irakban állomásozó amerikai erőket vezető tábornokok is így vélekednek. Mint mondta, nemrégiben tanácskozott velük Paul Wolfowitz védelmiminiszter-helyettes, és azt hallotta a tábornokoktól, hogy a jelenlegi létszám megítélésük szerint éppen megfelel a követelményeknek. Az Egyesült Államok 139 ezer katonát állomásoztat Irakban; 24 ezer más nemzetiségű - elsősorban brit - katona segíti tevékenységüket.

Nem Szaddám hívei voltak

Szaúd-Arábiából, és más térségbeli muzulmán országokból érkezett szélsőségesek lehetnek a bagdadi ENSZ-központ ellen keddi merénylet valószínű tettesei, és nem kizárt, hogy újabb hasonló terrorcselekmények várhatóak a közeli jövőben - közölte csütörtökön egy magas rangú iraki tisztségviselő.

Dzsalal Talabani, az iraki Kormányzótanács tagja, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy a megdöntött iraki diktátor, Szaddám Huszein hívei túlságosan gyengék ahhoz, hogy képesek lettek volna végrehajtani a 20 halálos áldozatot követelő és 100 embert megsebesítő terrorakciót. Arra gyanakszunk, hogy a terrorcselekményt Szaúd-Arábiából érkezett muszlim szélsőségesek, vagy szélsőséges muszlim csoportok szervezték meg, és hajtották végre.