Piroska
-1 °C
5 °C

Powell a közel-keleti rendezésről

2001.11.20. 01:04
Az amerikai külügyminiszter önkritikára szólította a palesztin-izraeli konliktus szereplőit louisville-i beszédében.
"Olyan Közel-Keletet képzelünk el, amelyben két állam, Izrael és Palesztina él egymás mellett, biztonságos és elismert határok között" - jelentette ki hétfőn Colin Powell amerikai külügyminiszter a Kentucky állambeli Louisville-ben mondott beszédében.

Powell megerősítette, hogy az Egyesült Államok béke-megállapodás megkötésére igyekszik ösztönözni a feleket, ám hozzátette, hogy ennek érdekében mind a palesztinoknak, mind Izraelnek sok a tennivalója.

"Megaláztatások árnyékában"

Az amerikai diplomácia irányítója szerint a palesztin vezetőknek le kell tartóztatniuk, vád alá kell helyezniük és meg kell büntetniük a terrorcselekmények elkövetőit. "A palesztin vezetésnek száz százalékos erőfeszítést kell tennie az erőszak és a terror beszüntetése érdekében. Eredményekre van szükség, nem csupán szavakra és nyilatkozatokra" - mondta Powell.

Másfelől - hangzott el a beszédben - Izraelnek is vannak tennivalói: "túl sok palesztin volt kénytelen felnőni ellenőrző pontok, rajtaütések és megaláztatások árnyékában".

Powell szerint a palesztin felkelés, az intifáda ugyanúgy oka a helyzet megoldatlanságának, mint az izraeli megszállás.

Diplomáciai hadjárat

A miniszter bejelentette, hogy vissza fog térni a Közel-Keletre William Burns, a térség ügyeiben illetékes helyettes külügyi államtitkár. Anthony Zinni nyugalmazott tengerészgyalogsági tábornok, aki korábban az amerikai haderőnek a közel-keleti térség vonatkozásában területileg illetékes parancsnokságát irányította, vállalta, hogy tanácsadói feladatokat lát el.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft