Leszerelő tárgyalások

2001.02.24. 20:57
Az Irak elleni ENSZ-szankciókat folyamatosan vizsgálni kell, hogy azok ne sújtsák az iraki népet - jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter, miután Kairóban befejezte főként a leszerelésről szóló tárgyalásait az orosz kollégájával.
Leszerelési kérdésekről, az iraki helyzetről és egyéb kétoldalú kérdésekről tárgyalt szombaton Colin Powell amerikai és Igor Ivanov orosz külügyminiszter Kairóban. A kairói találkozón az amerikai és az orosz diplomácia vezetője megegyezett abban, hogy mielőbb szakértői csoport hoznak létre az amerikai országos rakétavédelmi rendszerrel (NMD) kapcsolatos kérdések tanulmányozására.

A kairói tárgyalásokon megegyezés született arról is, hogy rövidesen találkoznak egymással a rakétaelhárító rendszerek korlátozásáról (ABM), illetve a nukleáris leszerelésről folytatott (START) tárgyalások szakértői.

Irak vezető téma volt

A hadászati biztonság kérdései mellett a több mint másfél órás találkozón az iraki helyzet volt a másik vezető téma. Powell ezzel kapcsolatban leszögezte: hajlandó elfogadni tanácsot arra nézve, hogyan kényszerítsék Szaddam Huszein iraki elnököt fegyverkezési programjának feladására. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: az iraki fegyverkezési program nem az Egyesült Államokat, hanem "Egyiptom, Szaúd-Arábia és Kuvait gyermekeit fenyegeti". Powell hozzátette: Ivanovval ünnepélyes kötelezettséget vállaltak arra, hogy az iraki vezetőt rábírják a fegyverkezési program feladására. Igor Ivanov a tárgyalások végén elmondta: amerikai kollégájával egyetértésre jutott abban, hogy folytatják a párbeszédet a problémák közös megoldásáért. Az orosz külügyminiszter szerint nem lehetett remélni, hogy már az első tárgyaláson megoldanak minden problémát.

Az Irak elleni ENSZ-szankciókat folyamatosan vizsgálni kell, hogy azok ne sújtsák az iraki népet - jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter.

Colin Powellnek kinevezése óta ez az első külföldi útja, amelynek során öt arab fővárost keres fel, látogatást tesz Izraelben és Ciszjordániába, ahol Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság vezetőjével találkozik.

Arafat Ramalláhba látogatott

Közben Jasszer Arafat palesztin vezető az izraeli-palesztin konfliktus kiéleződése óta először a Jordán nyugati partvidékén fekvő Rámalláhba látogatott.

Az Izrael által megszállt területek több településén palesztinok a vasárnap ideérkező Colin Powell ellen tüntettek. Arafat Ammánból érkezett a ciszjordániai városba, ahol vasárnap találkozik az amerikai külügyek irányítójával. Arafat újságírók előtt elmondta, hogy a vasárnapi találkozón az izraeli-palesztin kapcsolatrendszer minden részletét áttekintik. Palesztin források szerint Arafatot aggasztja a csökkenő amerikai szerepvállalás a közel-keleti békefolyamatban.

Izraeli katonák szombaton összecsaptak köveket dobáló palesztinokkal, s megsebesítettek tíz palesztint. Szombaton temették el azt a palesztint a Betlehem közeli al-Hader faluban, aki belehalt egy pénteki összecsapás során szerzett sérüléseibe.  • Tippek
  • Hírek