Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Bush a Közel-Keletre küldi külügyminiszterét

2002.04.04. 19:09
Az amerikai elnök csütörtöki beszédében a felszólította Izraelt, hogy vonja ki csapatait a Palesztin Hatóság területéről - ugyanakkor népének elárulásával vádolta Jasszer Arafatot. Közölte továbbá: Colin Powell amerikai külügyminiszter a jövő hét elején a térségbe látogat, hogy tűzszünetre szorítsa a feleket.
"A világ kritikus pillanathoz érkezett." - fogalmazott George W Bush csütörtöki beszédében, amelyben minden eddiginél határozottabb álláspontot foglalt el az egyre eszkalálódó közel-keleti konfliktussal kapcsolatban. Az amerikai elnök beszédében mindkét felet "helyre tette".

"Amerika elismeri Izrael azon jogát, hogy megvédje magát a terror ellen. Ugyanakkor a jövőbeli béke érdekében arra kérem Izraelt, hogy állítsa le a palesztin fennhatóságú területek megszállását és kezdje meg a kivonulást az eddig elfoglalt területekről." - mondta Bush.

"Nem mártírok, gyilkosok"

Jasszer Arafat, palesztin vezetőnek is jutottak kemény szavak - Bush hangoztatta: Arafat elárulta népe reményeit, amikor nem lépett fel egyértelműen a palesztin terrorizmus ellen. Bush elítélte az öngyilkos merényleteket, mint mondta az ilyen akciók kivitelezői "nem mártírok, hanem gyilkosok".

Powell repül

Bush bejelentette: külügyminisztere, Colin Powell a jövő hét elején a térségbe utazik az erőszak megállítása érdekében. Powell feladata, hogy elérje az izraeli csapatok kivonását Ciszjordánia városaiból, illetve rávegye a feleket a korábbi CIA igazgató, George Tenet által kidolgozott tűzszüneti terv végrehajtására.

Izrael folytatja a bevonulást

Helyszíni jelentések szerint az izraeli harckocsik Bush beszéde alatt vonultak be Hebronba. A katonai akció során Izrael eddig hat ciszjordániai várost foglalt el: Nábluszt, Dzsenint, Tulkaremet, Kalkiját, Ramalláhot, és Betlehemet. A térség utolsó két palesztin fennhatóság alatt álló városa Hebron és Jerikó.

Mint ismert a nap folyamán az izraeli hadsereg a Jézus szülőhelyén álló templom kapuját Betlehemben. A Születés templomában mintegy száz palesztin keresett mendéket. ( >> Részletesen )

Zinni mehet, Solana nem

A térségben tevékenykedő amerikai különmegbízott Anthony Zinni csütörtökön tárgyalásokat folytatott Ariel Sharon izraeli miniszterelnökkel. Sharon szóvivője a tárgyalást követően közölte: lehetővé teszik, hogy Zinni találkozzon az ostromgyűrűbe zárt Arafattal.

Izrael ugyanakkor nem engedélyzte, hogy az Európai Unió béketárgyalói - Javier Solana, EU külügyminiszter és Josep Pique spanyol külügyminiszter - találkozzanak a palesztin vezetővel.