Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Colin Powell

2003.02.17. 05:45
Colin Powell Colin L. Powell 1937 április 5-én született New Yorkban. Szülei Luther és Maud Powell Jamaikából költöztek Dél-Bronxba. Powell harmincöt évig volt hivatásos katona. Miközben fokozatosan emelkedett felfelé a ranglétrán, közgazdász diplomát szerzett a George Washington Egyetemen.

1989 októberétől 1993 szeptemberéig a vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke - az amerikai hadsereg legmagasabb szintű vezetőjeként 28 katonai konfliktust vezényelt, így például az 1991-es Öböl-háborút.

2001 január 20. óta az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere. Powell felesége az alabamai származású Alma Vivian Johnson, gyermekeik Michael, Linda és Anne.


Colin Powell a BBC elemzője szerint a Bush kormány mérsékelt tagjai közé tartozik. Ezt példázza, hogy amikor 2002-ben az első riasztó jelentések beérkeztek az Iraki arzenál különböző fejlesztéseiről Dick Cheney alelnök és Donald Rumsfeld hadügyminiszter gyors katonai közbelépést sürgettek - Powell viszont azt javasolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot az ENSZ-szel. Powell elképzelése, miszerint Iraknak adni kell egy utolsó esélyt a leszerelésre, a fegyverzetellenőrök révén valósult meg.

Powell és Scwarzkopf a Sivatagi Vihar idején
Powell azonban nem rest fegyverhez nyúlni. Legismertebb akciója az Öböl-háború volt George W. Bush édesapjának elnöklése idején. Ennél is érdekesebb, hogy a nyolcvanas években Ronald Reagan nemzetbiztonsági tanácsadójaként támogatta a "Csillagok háborúja" néven ismertté vált rakétaprogramot.

Bőséges katonai tapasztalatai nyomán Powell egy saját katonapolitikai doktrinát alakított ki az amerikai hadsereg külföldi bevetésével kapcsolatosan. A doktrína szerint a katonák csak akkor vethetőek be, ha egyértelmű nemzeti érdeket kell védelmezniük és tudják, milyen feltételek esetén lépnek ki a háborúból. Továbbá: az amerikai csapatokat túlerőben kell bevetni, csak akkor, ha a siker biztos.

1995-ben kiadott bestseller memoárjaiban a vietnami háborúval kapcsolatos emlékeire így reflektál: "Háborút csak olyan célért szabad indítanunk, amelyet népünk megért és támogat."

Colin Powell Amerika történelmének legmagasabb poszjára emelkedett fekete politikusa - az elnökjelöltséget azzal hárította el, hogy a felesége túlzottan félti egy merénylettől.  • Eladnék
  • Hírek