Emőke
-4 °C
9 °C

Gúnyos szlovák szavak Gyurcsány felvetésére

2005.01.17. 16:23
"Hiba lenne ráharapni" Gyurcsány Ferenc két héttel ezelőtt elhangzott ajánlatára a szlovákiai magyar kisebbség autonómiájával kapcsolatban, mondta a szlovák kormányfő. Dzurinda a "Duna túloldaláról átnyúló csiklandozásnak" nevezte Gyurcsány felvetését. Szlovákia három fő közjogi méltósága elutasítja az autonómia minden formáját. A magyar kormányszóvivő szerint Dzurinda nem rendelkezik a megfelelő információkkal. Mint mondta, a kormány tárgyalni szeretne a szlovákokkal a kérdésről.

Elzárkóznak a kisebbségi autonómia minden lehetséges formájától Szlovákia legfőbb közjogi méltóságai, derült ki hétfőn az államfő, a házelnök és a kormányfő találkozója után. Mikulás Dzurinda kormányfő, Ivan Gasparovic köztársasági elnök és Pavol Hrusovsky házelnök a pozsonyi Bush-Putyin találkozó ügyében egyeztető megbeszélésük után, újságírói kérdésre válaszolva deklarálták ezt.

A magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc határon túli magyar közösségeknek szánt, autonómiát is érintő ajánlata kapcsán Dzurinda hétfőn azt mondta, szlovák részről semmilyen autonómia nem fogadható el. Dzurinda szerint Gyurcsány csak látszólag címezte a határon túlra felvetéseit. "Megítélésem szerint az igazság az, hogy kizárólag a Magyar Köztársaság belpolitikai fenségjogáról van szó" - idézte szavait a SITA hírügynökség.

A Duna túloldaláról nem lehet ingerelni

A szlovák kormányfő azt mondta, hogy nem csak a szlovák ellenzéki pártok, hanem bárki részéről is hiba lenne "ráharapni az ilyen olcsó csalétkekre", ráadásul "az efféle, a Duna túloldaláról átnyúló csiklandozásokkal minket aligha lehet ingerelni". A három szlovák politikus szerint ugyanakkor a magyar kormányfő kijelentéseit "túlbecsülni vagy alábecsülni egyként helytelen lenne".

Ivan Gasparovic államfő még a kulturális autonómiát sem tartja elképzelhetőnek. Mint mondta, csak a szlovák állampolgárok dönthetnek arról, hogy a határokon belül autonóm kisebbségi területeket alakítsanak ki. Hozzátette, ez a döntés nem Magyarország és nem a magyar kormányfő hatáskörébe tartozik.

A szlovák házelnök az alkotmány két alappillérére, az ország önállóságára és függetlenségére hivatkozva zárta ki az autonómia lehetőségét. Mint mondta, nem látja szerencsésnek a magyar kormányfő megnyilvánulását, és örülne, ha Gyurcsány Ferenc kifejtené, hogyan is értelmezi az általa használt kifejezéseket.

A magyar fél tárgyalna az autonómiáról

A kormány bízik benne, hogy tárgyalásokon rendezni lehet a szlovákiai magyar autonómia kérdését, közölte a kormányszóvivő hétfőn. "Reményeink szerint a szlovák miniszterelnökkel folytatandó egyeztetés után más véleménye lesz Mikulás Dzurinda úrnak" - mondta László Boglár.

A kormányszóvivő szerint a magyar kormány Mikulás Dzurinda reakcióját annak tulajdonítja, hogy "nem rendelkezik megfelelő információkkal". László szerint nincs semmi kivetni való abban, hogy egy európai uniós tagország egy másik uniós tagországgal tárgyal azon törekvésekről, amelyek az ottani magyar kisebbség számára fontosak, mint például az oktatási és kulturális autonómia megteremtése. Hozzátette, az Európai Unióban az autonómiának sok fajtáját ismerik és alkalmazzák, a két ország május 1-je óta tagja a közösségnek.

Feszültséghatár

Hrusovsky házelnök úgy látja, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokban még mindig éreztetik hatásukat a múlt terhei. "Őszintén ismerjük be, hogy 1989 novembere óta egyik politikai garnitúra sem tudott leküzdeni egy bizonyos feszültséghatárt" - fogalmazott.