Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Egy szekszárdi tanárt még vádolnak a szlovákok

2006.07.13. 16:34
Két, májusban tiltott idegenvezetéssel vádolt magyar ellen megszüntették a szabálysértési eljárást, a harmadik anyagát átadták egy kerületi közigazgatási osztálynak. Ján Kubis szlovák külügyminiszter kedden Budapesten megígérte, hogy a három tanár ellen indított eljárást minél előbb lezárják.

A szlovák rendőrség befejezte a jogtalan idegenvezetéssel gyanúsított pozsonyi magyar városnézők elleni vizsgálatot: a három tanár közül kettő ellen a szabálysértési eljárást megszüntették, a harmadik, fizikai erőszakkal gyanúsított magyar elleni vizsgálat anyagát átadták a pozsonyi városkerület közigazgatási osztályának, erősítette meg az MTI érdeklődésére csütörtökön Alena Tosevová, a rendőrség szóvivője.

Maradt lezáratlan ügy

A bántalmazással - lökdöséssel - is gyanúsított magyar vizsgálati anyagának ismeretében az illetékes közigazgatási hivatal dönti majd el, hogy eljárást indít-e az ügyben, vagy lezárja az aktát.

Erről a hivatal egyelőre a sajtónak nem mondott semmit, de az eljárási osztály vezetője Risko Nagy László pozsonyi magyar konzulnak megígérte: a lezáratlan ügy jelen állapotáról a napokban kész őt személyesen tájékoztatni.

"Megelégedéssel vettük tudomásul, hogy lezárult a vizsgálat két magyarországi, pozsonyi városnéző turista ellen" - mondta az MTI-nek csütörtökön Polgár Viktor. A két lezárt ügy összhangban van a szlovák fél korábbi ígéreteivel.

Indoklás nélkül

A Pozsony történelmi óvárosában nézelődő magyarországi városnézőkre május 20-án egy helyi "idegenforgalmi revizor" szabadította rá a rendőröket. Szerinte a magyarok engedély nélküli idegenvezetéssel szabálysértést követtek el, amikor közülük az egyik szekszárdi szakközépiskolai tanár a magyar királyok koronázó helyén, a Szent Márton székesegyházban az ott nyugvó Pázmány Péter síremléke előtt diákjainak a hely szelleméről, annak magyar történelmi vonatkozásairól beszélt.

A revizor bejelentésére kiszálló rendőrök a magyar városnézők közül hármat indoklás nélkül előállítottak és szirénázó autóval vittek az őrsre, s miután azok konzuli jogsegélyt kértek, a vidéki kiszállásáról Pozsonyba visszautazó magyar konzul megérkezéséig néhány órán át fogdában tartották, a jegyzőkönyv felvétele után pedig elengedték őket.

Megígérték, de hiába

A rendkívüli sajtóvisszhangot kiváltó ügyben számos olyan hivatalos információ is elhangzott, miszerint az előállítás jogszerűtlen volt. Az ezzel ellenkező vélemények zavarosában végül úgy tűnt, Pozsony az ügyet lezárja. A korábbi magyar külügyminiszter, Somogyi Ferenc akkori szlovák kollégájától, Eduard Kukantól erre ígéretet kapott.

Ennek ismeretében meglepő fordulatnak számított, amikor két nappal a július 4-i pozsonyi kormányváltás után a szlovák külügyminisztérium jegyzékben hozta a magyar fél értésére, hogy a városnézők elleni szabálysértési eljárás folytatódik.

A Robert Fico vezette új szlovák kormány kedden Budapesten járt külügyminiszterével, Ján Kubissal tárgyalva Göncz Kinga, a magyar diplomácia irányítója felvetette: a pozsonyi magyar városnézőket ért incidenst a magyar fél csak akkor tekinti lezártnak, ha befejeződik a rendőrségi vizsgálat. Kubis megígérte, hogy a három tanár ellen indított eljárást minél előbb lezárják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!