Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy szekszárdi tanárt még vádolnak a szlovákok

2006.07.13. 16:34
Két, májusban tiltott idegenvezetéssel vádolt magyar ellen megszüntették a szabálysértési eljárást, a harmadik anyagát átadták egy kerületi közigazgatási osztálynak. Ján Kubis szlovák külügyminiszter kedden Budapesten megígérte, hogy a három tanár ellen indított eljárást minél előbb lezárják.

A szlovák rendőrség befejezte a jogtalan idegenvezetéssel gyanúsított pozsonyi magyar városnézők elleni vizsgálatot: a három tanár közül kettő ellen a szabálysértési eljárást megszüntették, a harmadik, fizikai erőszakkal gyanúsított magyar elleni vizsgálat anyagát átadták a pozsonyi városkerület közigazgatási osztályának, erősítette meg az MTI érdeklődésére csütörtökön Alena Tosevová, a rendőrség szóvivője.

Maradt lezáratlan ügy

A bántalmazással - lökdöséssel - is gyanúsított magyar vizsgálati anyagának ismeretében az illetékes közigazgatási hivatal dönti majd el, hogy eljárást indít-e az ügyben, vagy lezárja az aktát.

Erről a hivatal egyelőre a sajtónak nem mondott semmit, de az eljárási osztály vezetője Risko Nagy László pozsonyi magyar konzulnak megígérte: a lezáratlan ügy jelen állapotáról a napokban kész őt személyesen tájékoztatni.

"Megelégedéssel vettük tudomásul, hogy lezárult a vizsgálat két magyarországi, pozsonyi városnéző turista ellen" - mondta az MTI-nek csütörtökön Polgár Viktor. A két lezárt ügy összhangban van a szlovák fél korábbi ígéreteivel.

Indoklás nélkül

A Pozsony történelmi óvárosában nézelődő magyarországi városnézőkre május 20-án egy helyi "idegenforgalmi revizor" szabadította rá a rendőröket. Szerinte a magyarok engedély nélküli idegenvezetéssel szabálysértést követtek el, amikor közülük az egyik szekszárdi szakközépiskolai tanár a magyar királyok koronázó helyén, a Szent Márton székesegyházban az ott nyugvó Pázmány Péter síremléke előtt diákjainak a hely szelleméről, annak magyar történelmi vonatkozásairól beszélt.

A revizor bejelentésére kiszálló rendőrök a magyar városnézők közül hármat indoklás nélkül előállítottak és szirénázó autóval vittek az őrsre, s miután azok konzuli jogsegélyt kértek, a vidéki kiszállásáról Pozsonyba visszautazó magyar konzul megérkezéséig néhány órán át fogdában tartották, a jegyzőkönyv felvétele után pedig elengedték őket.

Megígérték, de hiába

A rendkívüli sajtóvisszhangot kiváltó ügyben számos olyan hivatalos információ is elhangzott, miszerint az előállítás jogszerűtlen volt. Az ezzel ellenkező vélemények zavarosában végül úgy tűnt, Pozsony az ügyet lezárja. A korábbi magyar külügyminiszter, Somogyi Ferenc akkori szlovák kollégájától, Eduard Kukantól erre ígéretet kapott.

Ennek ismeretében meglepő fordulatnak számított, amikor két nappal a július 4-i pozsonyi kormányváltás után a szlovák külügyminisztérium jegyzékben hozta a magyar fél értésére, hogy a városnézők elleni szabálysértési eljárás folytatódik.

A Robert Fico vezette új szlovák kormány kedden Budapesten járt külügyminiszterével, Ján Kubissal tárgyalva Göncz Kinga, a magyar diplomácia irányítója felvetette: a pozsonyi magyar városnézőket ért incidenst a magyar fél csak akkor tekinti lezártnak, ha befejeződik a rendőrségi vizsgálat. Kubis megígérte, hogy a három tanár ellen indított eljárást minél előbb lezárják.