Viola
-6 °C
-2 °C

Pozsonyban megbukott a az ellen-státustörvény

2002.04.10. 16:11
A pozsonyi parlamentben szerdán megbukott a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) törvénytervezete, amely a magyar kedvezménytörvény szlovákiai hatásait lett volna hivatott "semlegesíteni".
A tervezet ellenzőinek szóhasználata szerint az előterjesztőket nem a semlegesítés, hanem egyfajta, "nacionalista indulatoktól fűtött megtorlás szándéka vezérelte", azonkívül választókat szerettek volna szerezni vele.

Elkobozták volna a magyar támogatásokat

A tervezettel a szlovák kormányhoz tartozó KDH mintegy túllicitálta a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Szlovák Nemzeti Párt (SNS) tervezetét, amelynek megtárgyalása még hátra van. A szlovák kereszténydemokraták olyan törvényt "álmodtak meg", amelynek nyomán a Magyarországról érkező támogatásokat el lehetett volna kobozni, a célszervezeteket be lehetett volna tiltani. A tervezet további olyan elemeket is tartalmazott, amelyek jogszakértők szerint "igencsak elütöttek volna az európai jog szokásrendjétől". Figyelemre méltó, hogy a tervezet kidolgozóinak egyike, Ján Carnogusky elismert jogász, a Dzurinda-kormány igazságügyi minisztere volt, s hogy a törvény Szlovákia függetlenségét lett volna hivatott szavatolni.

54-56 arányban bukott

A tervezet első olvasatának kedden elkezdődött vitájában Duka Zólyomi Árpád, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselője mondta el a legsúlyosabb ellenérveket, egyszersmind javasolta, hogy az "ízléstelen és nevetséges" kérdést vegyék le a parlament napirendjéről. Ennek nem volt foganatja. A szerdai szavazáskor azonban mégis úgy alakult, hogy a 150 tagú törvényhozás 129 jelenlevő képviselője közül csak 54 honatya támogatta a tervezetet, 56 pedig ellene szavazott, tizenheten tartózkodtak, ketten nem szavaztak, így a tervezet füstbe ment.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!