Eleonóra
-1 °C
2 °C

Másfél kiló robbanóanyag a pozsonyi NATO-csúcs közelében

2004.05.27. 19:47
A pozsonyi NATO-csúcs helyszínének közelében robbanóanyagot tartalmazó tasakokat és egy gyújtószerkezetet talált a kuka mellett egy járókelő. Egyelőre nem válaszoltak az illetékesek arra, van-e összefüggés a NATO-tanácskozással a robbanóanyagok elhelyezésével.
Két tasak robbanóanyagot és egy gyújtószerkezetet találtak csütörtökön Pozsonyban, nem messze a Vigadó épületétől, ahol pénteken megkezdődik a NATO parlamenti közgyűlésének tavaszi ülésszaka. A másfél kilogramm robbanóanyagot tartalmazó tasakokra csütörtökön reggel hét óra tájban akadt rá egy járókelő egy utcai szemetes kuka mellett.

Az este bombariadó miatt a pozsonyi repteret is ki kellett üríteni, a NATO-csúcsra érkező vezetőket is szállító repülőket a szomszédos Bécsbe irányították - jelentette a Markiza kereskedelmi televízió. A reptér kiürítését a rendőrség is megerősítette, ám, mint mondták, csak "megelőző intézkedés" történt. Boris Azaltovic, a belügyminiszter szóvivője hasonlóképpen "preventív akcióról" beszélt, és hozzátette, hogy az ilyenkor riasztott tűzszerészek soha nem tudhatják, vajon éles bevetésben, vagy csak gyakorlatban vesznek-e részt.

Az egyik tasak több darab, még 1991-ben gyártott Permonex 19 nevű csehszlovák robbanóanyagot és egy hozzá csatlakoztatott gyújtószerkezet tartalmazott. A másikban egy jugoszláv gyártmányú plasztikbomba és egy hibás áramkörű gyújtószerkezet volt - jelentette be csütörtökön délután Boris Azaltovic, a belügyminiszter szóvivője.

Azaltovic semmit sem kívánt mondani azzal kapcsolatban: lehet-e valamilyen összefüggés a robbanóanyagok elhelyezése és a között, hogy a helyszín közelében pénteken kezdődik a NATO parlamenti közgyűlése. Azt azonban elmondta a szóvivő, hogy a rendőrség figyelmét a titkosszolgálat (SIS) már szerdán felhívta arra: valami készül, ezért az inkriminált területet már többször átvizsgálták.

Az ügyben azonnal megindult a nyomozás. A tűzszerészek ártalmatlanították a pokolgépeket, de egyelőre még nem tudják megmondani, mekkora erejű robbanást okozhattak volna.

Pozsonyban a NATO-tanácskozás alkalmából példátlan biztonsági intézkedéseket léptettek életbe: a parlamenti közgyűlés 600-800 résztvevőjének védelméről több ezer rendőr és civil ruhás biztonsági ember gondoskodik.