Valér
4 °C
8 °C

Egy bőrkabátos turisztikai felügyelő vitette el a magyarokat

2006.05.22. 15:00
Kommandós módjára tuszkolták be a rendőrautóba a magyar turistákat, állítják a szemtanúk a tiltott idegenvezetés miatt foganatosított szlovák rendőri akcióról. Az előállított magyarok ügyében diplomáciai szinten kér vizsgálatot és bocsánatot a magyar külügy.

A magyar külügyminisztérium diplomáciai szinten is lépéseket tesz a magyar városnézők sérelmére történt pozsonyi incidens miatt. Az MTI pozsonyi tudósítója szerint az ügy konzuli vonalon folytatódik, de miután a történtekkel kapcsolatosan a két ország külügyminisztériuma értekezik egymással, feltételezhető, hogy a konzuli szintű eljárás a rendőri túlkapás elleni panaszon túlmenően arra is kiterjed, hogy a magyar fél az ügyben vizsgálatot kér majd.

„Magyarország mindenképpen további lépéseket akar tenni” – mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Udvardi Iván, a Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára. A magyar fél azt várja Szlovákiától, hogy fejezze ki sajnálatát, és kérjen bocsánatot. Udvardi szerint ugyanis a magyar közvélemény számára ez lenne a legelfogadhatóbb.

Még eljárást is indítanak

Pozsonyban szombaton "tiltott idegenvezetés" gyanúja miatt a szlovák rendőrség magyar városnézőket állított elő, majd néhány órára fogdába zárta őket. A jegyzőkönyv elkészülte után szabadon bocsátott, majd hazautazó magyar állampolgárok ellen a szlovák hatóság szabálysértési eljárást indít, mivel az előállított három magyar egyike sem tudott felmutatni olyan engedélyt, amely bármelyiküket idegenvezetői tevékenységre jogosítaná.

Szlovákiában 2001-ben alkották meg a jelenleg is hatályos idegenforgalmi törvényt, ez azonban csak általánosságban foglalkozik az idegenvezetők tevékenységével, azt azonban nem specifikálja, mi minősül annak. A szlovák rendőrség egy önkormányzati rendeletre hivatkozva tette meg lépéseit, de a rendeletet a nagykövet kérése ellenére a magyaroknak még nem mutatták be, így nem derült ki annak a tartalma, mondta Udvardi. Elmondása szerint ő is csak a sajtóból értesült arról, hogy Szlovákiában az idegenvezetői jogosítványt és tevékenységet 250 órás tanfolyam elvégzéséhez és szigorú szakvizsgához kötik.

Kétoldalú egyeztetés

Udvardi hétfőn találkozott Szlovákia magyarországi nagykövetével, akitől tájékoztatást és magyarázatot kért a magyar turistákat ért „attrocitásról”. A Külügyminisztérium „az eljáró hatóságok fellépését aránytalannak és eltúlzottnak, szövetségi viszonyunkhoz méltatlannak értékeli”. Udvardi hangsúlyozta, hogy nem volt még példa ilyen szokatlan eljárásra két NATO-tagállam, EU-tagállam és szomszédos ország között. Hozzátette, hogy Magyarország nem akar politikai feszültséget, de az esetet nem tekinti kizárólag konzuli ügynek.

Félbeszakították, elvitték

Az előállítottak a pozsonyi dómot megtekintő magyar csoportok tagjai voltak. A szekszárdi Dr. Kelemen Endre Egészségügyi Szakközépiskola tanárát, Varga Jánost bőrkabátos ismeretlen, akiről csak később derült ki, hogy turisztikai felügyelő, jelzésére vitték el magyarázat nélkül a rendőrök először Az egyik tanártárs, Andorka Gábor az MTI-nek hétfőn nyilatkozva elmondta: a szlovák rendőrök a felügyelő kezdeményezésére léptek fel, s azonnal félbeszakították a magyar tanár magyarázatát, aki akkor éppen a templom történetéről beszélt pár mondatot.

Udvardi szerint a magyar csoportok vezetői „csak megosztották ismereteiket, elképesztő hivatalos idegenvezetésnek nevezni, amit csináltak”. Abszurd helyzetnek nevezte, hogy egy iskolai csoport vezetője nem mesélhet a magyar történelemről éppen Pozsonyban. „Baj lenne, ha rendeletekkel szabályoznák azt, hogy közösségek meglátogatnak helyeket, és ott megosztják egymással ismereteiket” - fogalmazott. A helyettes államtitkár sérelmezte azt is, hogy a rendőrök a helyszínen nem is igazoltatták a magyarokat, hanem azonnal előállították őket.

Andorka Gábor tájékoztatása szerint nem közölték velük, pontosan miért kísérték be kollégáját. Mint mondta: leginkább azt nehezményezi, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül tették velük, amit tettek, s rögtön a rendőri előállítás eszközét választották, holott ezt a szabálysértést akár pénzbírsággal is elintézhették volna a helyszínen. "Ő nem idegenvezető volt, hanem egyszerű turista, aki ugyanúgy fizetett az útért, mint a csoport összes többi tagja. Ezzel az erővel egy apukát, aki a családjának magyaráz, is elvihettek volna" - hangsúlyozta a meghurcolt tanár kollégája.

Nem értették, rendőrökkel jött vissza

A téren tartózkodó másik, Győrből érkezett magyar turistacsoport tagja, a jánossomorjai Abdai András is beszámolója szerint a társaság prospektusokkal és útikönyvekkel a kezükben áll a Dóm téren éppen arról beszélgetve egymással, mit lenne érdemes megnézni. Ekkor lépett oda hozzájuk egy férfi, és több nyelvet keverve tiltakozni kezdett valami ellen, de ők nem értettek, hogy mi zavarja őt. Nem akartak a férfivel huzakodni, ezért hátat fordítottak neki, és bementek a dómba. A szlovák férfi - akiről később kiderült, hogy turisztikai felügyelő - rövidesen már két szlovák rendőr társaságában jelent meg mellettük. Őt és egy másik társát a dómból rángatták ki, s aztán a rendőrségre szállították be őket.

"A társamat kommandós módra tuszkolták be a rendőrautóba" - mondta. Abdai András hat órát töltött a rendőrségen, ahol kiderült, az a "bűne", hogy állítólag meglökte a felügyelőt. Ő ilyesmire nem emlékszik, inkább azt gyanítja, hogy a férfi azért sértődött meg rájuk, mert hátat fordítottak neki a téren, ezzel jelezve, hogy nem tudnak dűlőre jutni vele a nyelvi nehézségek miatt.