Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Pápuákat irt Indonézia?

2006.04.03. 10:48
Diplomáciai feszültség robbant ki Ausztrália és Indonézia között. Az ausztrálok az üldözés elől menekülő pápuákat fogadtak be, de Indonézia tagadja, hogy bárkit is irtana. A karikaturisták párzó kutyáknak látják a riválisokat, a nép kölcsönösen háborog.

Komoly feszültség alakult ki Ausztrália és Indonézia között a hétvégén. Az ausztrál hatóságok menekültstátuszt adtak 42 pápua menekültnek, akik állításuk szerint az indonéz hadsereg szervezett népirtása elől menekültek el Nyugat Iriánból. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök szerint a népirtásról szóló beszámolójk megerősítetlenek és egyoldalúak.

Indonéziának vannak történelmi tapasztalatai a kisebbségek kiirtásában, Kelet-Timor lakóit negyed századon át zaklatta az indonéz hadsereg.


John Howard

A 42 menekült öt napos tengeri hánykódás után, csónakokkal érte el Ausztrália partjait. A pápuák fegyveres erőszakról, üldözésekről számoltak be.

Miután Ausztrália menedékstátuszt adott a pápuáknak, egy indonéz lap párzó kutyapárként ábrázolta John Howard ausztrál miniszterelnököt és Alexander Downer külügyminisztert. Válaszul egy ausztrál lap Yudhoyono elnököt ábrázolta egy pápua kutya meghágása közben.

A karikatúra felháborította a gúnyrajzokra érzékeny muzulmán közvéleményt. Az indonéz elnök szerint a karikatúraháború nem megoldás. A róla készült gúnyrajzot "obszcénnek" nevezte, amely haragra gerjesztheti a népet. Újságírók előtt Yudhoyono bírálta az ausztrál vezetőket ábrázoló karikatúrát is, de hozzátette, hogy megérti a rajz szerzőjének a felháborodását, amelyet szerinte a pápuáknak adott menedék váltott ki.