Valér
-1 °C
0 °C

Pápa: Nem lesz több pedofil pap

2008.04.15. 16:27
XVI. Benedek pápa úton Washingtonban arról beszélt, fontosabbnak tartja, hogy jó papok legyenek, mint hogy sok legyen belőlük, ugyanis teljeséggel ki akarja zárni a pedofil papokat. Először látogat katolikus egyházfő amerikai zsinagógába.

A Washingtonba tartó XVI. Benedek pápa út közben kijelentette, hogy mélységesen szégyenkezik egyes papok szexuális visszaélései miatt, amelyek megrendítették a katolikus egyház tekintélyét az Egyesült Államokban, és határozottan megígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy ez ne ismétlődjék meg.

Teljességgel ki fogjuk zárni a pedofilokat a szent hivatásból... Mélyen szégyenkezünk, és minden lehetőt meg fogunk tenni, hogy ez ne történjék meg később... Sokkal fontosabb, hogy jó papok legyenek, mint hogy sok legyen belőlük" - jelentette ki az Amerikába tartó repülőgépen a katolikus egyházfő újságírók kérdéseire válaszolva.

A katolikus egyházat 2002-ben szexuális botrányok rázták meg az Egyesült Államokban, és az ottani egyházmegyéknek azóta több mint két milliárd dollárt kellett kifizetnie kártérítésként.

A pápa amerikai látogatásának fő súlypontja a New York-i tartózkodásra esik, amelynek keretében felszólal az ENSZ-ben. Ő lesz a harmadik pápa, aki beszédet mond a világszervezet közgyűlésében.

XVI. Benedek tiszteletét teszi egy zsinagógában, rövid időre fölkeresi a manhattani Park East imaházat. A pápa ellátogat a 2001. szeptember 11-i New York-i merényletek helyszínére, a Ground Zeróhoz is, ahol imát mond az áldozatok emlékére.

A pápa folytatja a nyitást a zsidók felé

XVI. Benedek pápa folytatja a nyitást a zsidók felé, a New York-i Park East zsinagóga főrabbija szerint ez az üzenete annak, hogy a római katolikus egyházfő a héten rövid időre felkeresi az imaházat. A 78 éves, bécsi születésű Schneier rabbi, aki 1962 óta áll a manhattani Park East zsinagóga élén, a keddi The New York Timesnak nyilatkozva történelmi látogatásról beszélt. XVI. Benedek másodszor teszi tiszteletét egy zsinagógában; először 2005-ben, első külföldi útján tett így, a németországi Kölnben.

Katolikus egyházfő Amerikában még soha nem keresett fel zsinagógát, a kölni látogatás előtt pedig Róma püspöke csak egyszer járt zsinagógában: II. János Pál 1986-ban az olasz fővárosban. Az egyházfő 20 percre látogat el a keleti 67. utcában álló Park East zsinagógába péntek délután. Schneier rabbi - aki Budapesten vészelte át a holokausztot - úgy érzi, hogy ez a pápa jószándékának megnyilvánulása az Izraelen kívüli legnagyobb, New York-i, valamint az amerikai zsidó közösség, sőt az egész világ zsidósága felé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!