Auguszta
-3 °C
2 °C

Egymillió embert várnak a pápa temetésére

2005.04.03. 01:19
A világot megrendítette II. János Pál halála. Az állami vezetők részvétüket nyilvánítják. Ratzinger bíboros tájékoztatta a kardinálisokat a pápa haláláról. A római hatóságok felkészültek az egyházfő szerdai temetésére érkező több mint egymillió hívő érkezésére.

A halálhírt Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő jelentette be röviddel este tíz előtt, amikor a Szent Péter téren csaknem félszázezer ember virrasztott és imádkozott a pápáért. Az apostoli palota pápai lakosztályában előzőleg minden ablakban kigyúltak a fények, mintegy előre sejtetve a gyászhírt.

A szombat esti szóvivői közlés szerint "a Szentatya elhunyt ezen az este 21 óra 37 perckor, magánlakosztályában. A II. János Pál által 1996. február 22-én kiadott Universi Dominici gregis apostoli konstitúció által előírt minden szükséges eljárás megkezdődött".

E konstitúció szabályozza a Szent Péter trónjának megüresedése esetén szükséges teendőket és az új pápa megválasztását is. A katolikus egyház kamarása, Eduardo Martinez Somalo spanyol bíboros győződött meg a pápa elhunytáról, a halottban hivatalosan azonosítva II. János Pál pápát. A kiszenvedett Karol Wojtyla ujjáról lehúzták a pápai gyűrűt, amely az elhunyt pápa uralkodásának végét hivatott jelezni.

Ratzinger tájékoztatta a pápaválasztókat

A bíborosi testület dékánjaként Joseph Ratzinger tájékoztatta a pápaválasztó kardinálisokat II. János Pál haláláról - jelentette szombat este a RAI olasz közszolgálati tv-csatorna.

A bíborosok kilencnapos gyászt tartanak a hagyományok szerint, majd a 80 évesnél fiatalabb, pápaválasztásra jogosult kardinálisok konklávén választják meg a katolikus egyház új vezetőjét. Universi Dominici Gregis szerint csak a 80 év alatti kardinálisok a választók és választhatók - számuk jelenleg 117 (illetve van még egy egyelőre meg nem nevezett bíboros is) -, s a választást a vatikáni Sixtus-kápolnában tartják. Két magyar bíboros, Paskai László és Erdő Péter is részt vesz majd a konklávén.

Az első pápa, aki Magyarországra látogatott

II. János Pál nagy pápa volt, aki hosszú időre meghatározza az egyház életét és talán bizonyos szempontból a világét is - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az MTI-nek, miután a Vatikánban megerősítették a katolikus egyházfő halálhírét.

Erdő Péter rámutatott arra, hogy a katolikus egyházfő megújította a pápaság arculatát, például sok utazásával, a tömegtájékoztatásban való jelenlétével, és azzal a rendíthetetlen nyitottsággal, amit mindig képviselt.

II. János Pál személye útmutatás és példa számunkra; ő volt az első pápa a történelemben, aki Magyarországra látogatott, különösen közel állt Közép-Kelet-Európa népeihez - emlékezett Erdő. "Az ő munkásságának is köszönhető egyházunk szabadságának kiterjedése." - fogalmazott közleményében.

Megváltoztatta a történelem menetét

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közleményben fejezte ki részvétét II. János Pál pápa halála alkalmából. "Sokat tett egy szociálisan is igazságosabb világért azzal, hogy rámutatott a gazdagabbak, erősebbek, tehetősebbek felelősségére a lelki és fizikai nyomor elleni küzdelemben." - áll a közleményben, amely szerint a pápa hatással volt a magyar politikai változásokra is.

A béke és a szabadság védelmezőjét vesztette el a világ II. János Pál pápa halálával - jelentette ki George Bush amerikai elnök vasárnap az elhunyt katolikus egyházfőt méltató rövid televíziós beszédében.

"Úgy távozott Szent Péter trónjáról, ahogy elfoglalta, az emberi méltóság tanújaként. Hazájában, Lengyelországban ez a tanúságtétel egy demokratikus forradalmat indított el, amely végigsöpört Európán és megváltoztatta a történelem menetét" - mondta az elnök nem sokkal a halálhír bejelentése után.

Lényegi szerepet játszott Európa újraegyesítésében a szombaton elhunyt II. János Pál pápa José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint. Az uniós vezető - maga is hívő katolikus - késő esti gyászüzenetében méltatta azt a munkásságot, amelyet a katolikus egyházfő a szabadság és demokrácia előrevitelében játszott a kontinensen.

Mélységes szomorúságát hangoztatta Kofi Annan ENSZ-főtitkár szombaton II. János Pál pápa halála miatt, és a "béke fáradhatatlan szószólójaként" méltatta a katolikus egyházfőt.

Rendkívüli ülésre hívták össze szombat éjszaka a lengyel minisztertanácsot a pápa halálhírét követően - jelentette be Dariusz Jadowski kormányszóvivő.

Megteltek a sugárutak

Az apostoli palota Kelemen-termében búcsúzhatnak vasárnap déltől a pápától a diplomácia testület tagjai és a kúria képviselői, továbbá az olasz állami vezetők.

A szombat este elhunyt Karol Wojtylát ezt követően, hétfőtől a Szent Péter-bazilikában ravatalozzák fel a szerdai temetési gyászszertartásig, a hívők, zarándokok és kíváncsiskodók itt vehetnek végső búcsút három napig a hosszú és súlyos betegség után elhunyt katolikus egyházfőtől. Rómában már életbe léptették azokat az intézkedési terveket, amelyek szavatolni tudják a pápa temetésre érkező, becslések szerint legalább egymillió zarándokot és turistát.

Az olasz médiák jelentése szerint a Vatikánt átmenetileg irányító bíborosok hétfőn ülnek össze tanácskozásra, hogy meghatározzák a gyászszertartások és a pápaválasztás pontos rendjét és ütemtervét.

Vasárnap hajnalra már több mint százezren gyűltek össze a Vatikán előtt, megtelt a Szent Péter tér, s az Angyalvártól ide vezető sugárút is. Éjféltájban megjelent a vatikáni szócsőnek számító L,Osservatore Romano különkiadása is, amely kifejezetten és kizárólag csak II. János Pál elhunytával foglalkozott.