Aliz
6 °C
14 °C

Válságtanácskozás Rómában a kormány bukása után

2007.02.22. 15:48
Válságtanácskozáson próbál kormányképes koalíciót összekovácsolni Giorgio Napolitano olasz elnök Prodi kormányfő szerdai lemondása után. Ha ez nem sikerül, új választásokat kéne kiírnia, de lehet, hogy inkább szakértői kormányt kér fel.

Sürgős egyeztetést hívott össze csütörtökön Giorgio Napolitano olasz államfő Romano Prodi szerdai lemondása után. Prodi az olasz katonák afganisztáni állomásoztatásáról szóló bizalmi szavazás kudarca után nyújtotta be saját és kormánya lemondását.

A valószínűleg elhúzódó egyeztetésnek két lehetséges forgatókönyve van. Napolitano újra kormányfői megbízást adhat Romano Pordinak, vagy új választásokat írnak ki.


Giorgio Napolitano köztársaságielnök a lemondását felajánló Romano Prodi miniszterelnökkel

Prodi újbóli kinevezése esetén felbomolhat a baloldali koalíció, az afganisztáni küldetést ellenző zöldek és újbaloldali pártok helyét a Berlusconi féle Szabadság Háza koalícióból kilépő, Berlusconival szemben már a közös kormányzás idején is kritikus kereszténydemokraták vehetik át.

Amennyiben nem sikerülne megállapodni a koalícióról, Napolitanónak új választásokat kell kiírnia, de ezelőtt a BBC elemzői szerint technokrata, szakértői kormányt kérhet fel a halaszthatatlan nyugdíjreform keresztülvitelére és a jövő évi költségvetés kidolgozására.

A megállapodás esélyét növeli, hogy a kormánytöbbség frakcióvezetője, Dario Franchescini szerint a kilencpárti baloldali koalíció képviselőinek a többsége támogatná Prodit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?