Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Tízezrek tüntettek Prágában

2007.06.23. 14:20
Több tízezren tüntettek szombaton Prágában a cseh kormány reformtervei ellen. A tiltakozó akciót, amelyre a város központjának számító Vencel téren került sor, a Cseh-Morva Szakszervezetek Konföderációja (CMKOS) hívta össze.

"Nem reformokról, hanem az alacsonyabb, illetve a közepes jövedelmű rétegek meglopásáról van szó. Az úgynevezett reformok csak a felső tízezernek hoznak hasznot" – jelentette ki Milan Stech, szakszervezeti vezető. A kormánypolitika elleni tüntetést a két ellenzéki párt, a szociáldemokraták és a kommunisták is támogatták.

A Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány május végén terjesztette a képviselőház elé az adórendszert, a szociális juttatások rendszerét, valamint az egészségügyet érintő intézkedéscsomagját. A kormány szerint a megszorító intézkedésekre az államkassza egyre növekvő hiánya miatt feltétlenül szükség van.

Megszorító csomag

A kabinet egyebek között azzal számol, hogy január elsejétől bevezeti a 15 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót, amelyet azonban nem a szokásos bruttó, hanem az úgynevezett szuperbruttó bérből számítanának ki (bruttó bér plusz a munkaadó által fizetett egészség- és társadalombiztosítás). A csomagban szerepel még a kedvezményes forgalmi adót ötről kilenc százalékra emelése, a vizitdíj, receptdíj és kórházi napidíj bevezetése az egészségügyben, és a tervek szerint fizetni kell majd a mentőszolgálatok igénybevételéért is. Ezzel párhuzamosan a szociális juttatásokat, támogatásokat jelentősen megnyirbálnák.

A parlament első olvasatban a múlt héten megszavazta ugyan a reformcsomagot, de a második körben az ellenzék és a javaslatok koalíción belüli kritikusai is számos módosítást terveznek keresztülvinni. A szakszervezetek szintén kidolgozták saját módosító javaslataikat, amelyeket a héten megküldtek a kormánynak ás az alsóház mind a 200 képviselőjének. Mirek Topolánek szerint azért van szükség a csomagra, mert az utóbbi években túlságosan megugrottak az állami kiadások és ez veszélyezteti az államháztartás egyensúlyát. A bejelentett intézkedések célja alapvetően a költekezés megállítása és az egyensúly fokozatos visszaállítása 2010-ig.