Valér
-2 °C
0 °C

Négy rendőr jut egy tüntetőre Prágában

2002.11.21. 11:06
A NATO prágai csúcsértekezletének nyitó ülésén Lord Robertson főtitkár a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy Bulgáriát, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát meghívják a szövetségbe. A városban egyelőre béke van, a várt 120 ezer tüntető helyett alig 10 ezer antiglobalista érkezett meg. Ugyanakkor az Index helyszíni tudósítója szerint Prágában a feszültség fokozódik.
Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Meghívták hét kelet-európai ország - Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia -kormányát, hogy kezdjenek tárgyalásokat a NATO-hoz való csatlakozásról -, jelentette be Lord Robertson NATO-főtitkár a szövetség prágai csúcsértekezletének nyitó ülésén.

A legnagyobb bővítés

A mostani meghívás a szövetség 53 éves történetében a legnagyobb arányú bővítés: a csatlakozási jegyzőkönyvek aláírása és a ratifikációs folyamat lezajlása után - feltehetően 2004-ben - a NATO-nak huszonhat tagja lesz. A döntés nyilvános bejelentése után a tizenkilenc tagország állam- és kormányfői a prágai kongresszusi központban rövid nyilatkozatokban üdvözölték a meghívottakat.

A NATO-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozóján a magyar küldöttséget Medgyessy Péter miniszterelnök vezeti.

Csend és béke a városban

"Nem hiszem, hogy nagyobb botrány lesz, szerdán négyszáz tüntető érkezett, de barátságosak voltak" - mondta el az Index helyszíni tudósítójának érdeklődésére Marek Tudi, a NATO-csúcsértekezlet sajtóközpontjának munkatársa. A hatóságok előzetes becslései nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy akar 120 ezer tüntető érkezzen a városba, most azonban már csak 10-12 ezerre teszik a tiltakozók számát. Ennek ellenére a rendőrség és a katonaság hatalmas erőkkel vonult fel a cseh fővárosban.

Bedeszkázott irodaházak, behálózott McDonald's

"Szerdán száz tüntetőre négyszáz rendőr vigyázott" - meséli Markus, a freiburgi diák. Markus csak turistáskodni jött a városba, "de ha már erre járt" elnézett a szerdai demonstrációra. Ő is csak megerősíteni tudta a sajtóközpontban hallottakat, a tüntetés békésen, provokációmentesen zajlott. A város mindezek ellenére teljes készültségben van, több nemzetközi nagyvállalat, például a PriceWaterhouse Coopers nemzetközi könyvvizsgálócég bedeszkázta irodaházának utcai frontját. A McDonald's tanult WTO 2000-es prágai csúcstalálkozójából, egyik éttermének ablakait hálóval védik, az épületet öt rendőr mellett tucatnyi biztonsági védi. Vencel téri éttermük azonban a szokásos napi rutin szerint készült a vendégek fogadására.

Tapintható a feszültség

Ugyan egyelőre nincsen jele, hogy komolyabb zavargás készülne, antiglobalista fiatalok kisebb csoportjai már felbukkantak a városban, legtöbbjüket igazoltatás közben látták tudósítóink. A NATO csúcstalálkozójának hivatalos újsága szerint a cseh anarchisták háromezer külföldi társukkal készülnek akcióra. "Egyszerűen felidegesített minket a cseh kormány NATO-párti propagandája" - nyilatkozta a lapnak Jiri, a csoport vezetője. A rendőrség csütörtökön és pénteken számít nagyobb demonstrációkra. A pillanatnyi nyugalom ellenére tapintható a feszültség, reggel hétkor egy rendőrautó szirénázva belehajtott egy villamosba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!