Politikai okokból gyújtotta fel magát?

2003.03.06. 13:01
Búcsúlevele szerint a cseh politikai helyzettel szembeni elégedetlensége miatt gyújtotta fel magát egy cseh fiatalember a prágai Vencel téren. A fáklyaként égő Zdenek A.-t két járókelő megpróbálta eloltani, életét azonban nem sikerült megmenteni.
A jelek szerint a jelenlegi csehországi politikai viszonyok ellen kívánt tettével tiltakozni az a 19 éves fiatalember, aki csütörtökön reggel Prága központjában, a Vencel téren, a cseh Nemzeti Múzeum épülete előtt benzinnel leöntötte ruháját, majd felgyújtotta magát - jelentette a prágai rádió.

Megpróbálták eloltani

A látványos öngyilkosság néhány perccel fél nyolc után történt, amikor a téren rengetegen voltak. Václav Hladík, a prágai tűzoltóság bűnügyi szakértője szerint a fiatalember égő fáklyaként a tér közepe felé próbált futni, de két közelében álló férfi rádobta a kabátját, és megpróbálta eloltani a tüzet. A helyszínre érkezett mentők azonnal kezelésbe vették a súlyos égési sérüléseket szenvedett fiatalembert, de az mintegy 40 perc múlva belehalt sérüléseibe.

Politikai okokból

"Információim szerint hátrahagyott egy búcsúlevelet. A levelet még nem olvastam. Csak annyit tudok, hogy tettének indítékaként a cseh köztársaságbeli politikai viszonyokkal való elégedetlenség van megjelölve" - nyilatkozta a rádiónak Stanislav Gross cseh belügyminiszter. Mint mondta, csupán előzetes információkról van szó, s az ügy kivizsgálása folyamatban van.

Az információk szerint a dél-csehországi Humpolec városkából származó Zdenek A. tette két hasonló tragikus, ma már történelmi eseményt idéz, amelyekre 1969-ben került sor a Vencel-tér azonos helyén, tehát a Szent Vencel szobor környékén. Az akkori Csehszlovákia szovjet megszállása elleni tiltakozásul 1969 januárjában Jan Palach egyetemista, majd egy hónappal később Miroslav Zajíc középiskolás diák gyújtotta fel magát hasonló módon.  • Hírek
  • Bankszámla