Viola
-6 °C
-2 °C

Megbénult a közlekedés Prágában

2002.08.19. 12:17
Csehországban egy-két kivételtől eltekintve mindenütt apadnak a folyók, de Prága közlekedése megbénult. A csehek lemondanának a Gripenekről, amelyek ára megegyezik az árvízkárok értékével.
Prágában hétfőn reggel órákra megbénult a közlekedés. Néhány híd és a városközpont szinte átjárhatatlanná váltak, s a városba bevezető autópályákon több tíz kilométeres kocsisorok alakultak ki. Az emberek ezrei ugyanis tekintettel a tömegközlekedés súlyos problémáira és a lezárt városnegyedekre - például a metróvonalak fele nem muködik - saját autóval indultak munkába, ami annyira felduzzasztotta a közlekedést, hogy hatalmas káosz keletkezett. A hatóságok a városközpontban lévő Szabad Európa Rádió melletti - korábban biztonsági okok miatt lezárt - útkereszteződést és útvonalat is felszabadították, de a helyzeten ez sem változtatott sokat.

Az elmúlt napokban az árvíz sújtotta városokban, falvakban és gyárakban ugyanakkor megindult a nagytakarítás, a kárfelmérés. A sáros utcákon mindenütt tönkrement lakberendezési tárgyak hevernek, amelyeket teherautókkal szállítanak el. Az elöntött gyárak egy része viszont újraindította a termelést. A tönkrement útszakaszokat és hidakat a útkarbantartó vállalatok, valamint katonák javítják. A hadsereg több helyen ideiglenes hidakat épített, hogy enyhítsen a súlyos közlekedési zavarokon.

Életveszélyes házak

A mintegy 220 ezer kitelepített nagyobbik része már visszatért otthonába, s a házakat most statikusok vizsgálják, hogy biztonságosak-e. Komoly gond, hogy az evakuáltak jelentős része anélkül tér vissza otthonába, hogy házát vagy lakását a szakértők megvizsgálták volna. A Lidové Noviny hétfői kiadásában szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy a prágai Karlín negyedben, amely még most is zárva van, a házak mintegy tíz százaléka életveszélyes állapotban van, s nem kizárt, hogy le kell bontani ezeket. Ebben a negyedben, ahonnan 25 ezer ember van kitelepítve, már négy többemeletes elázott ház összedőlt.

Észak-Csehországban továbbra is zárva van három, Németország felé vezeto határátkelő: Cínovec, Moldava és Hrensko. A Drezda irányába tartó Prága-Teplice autópálya azonban már járható.

A védelmi miniszter lemondana a Gripenekről

Jaroslav Tvrdík védelmi miniszter szerint Csehországnak a hatalmas árvízkárok miatt le kellene mondania a korszerű vadászgépek tervezett megvételéről.

"Számomra kizárt, hogy ebben a helyzetben több tízmilliárd koronáért 24 vadászgépet vásároljunk", nyilatkozott Tvrdík abban az interjúban, amelyet hétfon közölt a Lidové Noviny című prágai konzervatív napilap. A Jas-39 Gripen típusú vadászgépek vásárlásának tervét a kormány már jóváhagyta, bár az ellenzék ezzel nem ért egyet és bírálja a döntést. Az erre szánt összeg mintegy 70 milliárd korona, amely nagyjából megfelel az árvízkárok becsült nagyságának.

A miniszter kifejtette: mindent megtesz azért, hogy megtalálják a Cseh Köztársaság légvédelmének olcsóbb módját. Megjegyezte, hogy vannak már elképzelései, de idő előttinek tartotta ezeket konkretizálni.

"A gazdasági gondok sem akadályozzák meg azonban annak a célnak a teljesítését, hogy a cseh hadsereg 2006-ra hivatásossá váljon" - szögezte le a miniszter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!