Judit
2 °C
7 °C

A NATO iraki részvételét kérik

2002.11.15. 19:49
Nagy-Britannia a NATO iraki konfliktusban való részvételét sürgeti, nehogy a szövetség ugyanúgy elszigetelődjön, mint az Afganisztáni háború idején. Robertson NATO-főtitkár szerint a jövő heti prágai csúcson Bush a szövetség támogatását fogja kérni. Magyarország valószínűleg támogatni fogja a szövetség bővítését a csúcson.
Nagy-Britannia erősen reméli, hogy a NATO valamilyen formában részt vesz az iraki válság kezelésében, állítja a Financial Times brüsszeli NATO-diplomatákra hivatkozva London elejét akarja venni, hogy a szövetség marginalizálódjon, ahogyan az Egyesült Államok vezette, Afganisztán elleni háború idején történt. "Nagy-Britannia fontosnak tartja a NATO szerepvállalását, megmutatni azt, hogy a szövetség képes kollektívan fellépni" - idézett egy diplomatát a Financial Times.

Robertson: Bush számít a szövetségre

Egy magas rangú NATO-illetékes ugyan túl korainak tartotta a kérdés fölvetését, mert még Washingtonban sem merült fel ez hivatalosan a NATO-nagykövetek tanácskozásain. A lap azonban idézte Lord Robertson egy minapi sajtónyilatkozatát, amelyben a NATO főtitkára kijelentette, hogy George Bush amerikai elnök jelenleg "érzelmileg, politikailag és stratégiailag elkötelezett a szövetség igénybevétele irányában". Robertson szerint "a NATO prágai csúcstalálkozója lesz az első állomás, amikor az Egyesült Államok a kibontakozó események támogatását fogja szorgalmazni."

Magyarország

A bővítés mellett a globális biztonsági kihívásokhoz való alkalmazkodás a fő témája a NATO jövő heti prágai csúcstalálkozójának, amely Magyarországnak egyfajta megbízhatósági teszt lesz, mondta Bródi Gábor helyettes külügyi államtitkár pénteken. Hozzátette: Magyarországnak azt kell kifejezésre juttatnia, hogy megbízható partner és rendelkezik megfelelő képességgel vállalásai teljesítéséhez. Ami Irakot illeti, Magyarország támogatja, hogy az ENSZ BT felhatalmazásával szülessen lehetőleg békés megoldás. Ha ez a mostani kedvező jelek ellenére sem sikerülne, akkor kellene "más eszközökkel" fellépni, mondta a helyettes államtitkár.

Magyarok Afganisztánban Tervek szerint a NATO logisztikai támogatást fog nyújtani az ENSZ-felhatalmazás alapján működő afganisztáni stabilizációs művelethez. Hírek szerint Magyarország ehhez járulhatna hozzá, német együttműködéssel, egy 40 fős szakasszal. Bródi kitért arra, hogy a honvédelmi költségvetés nagysága jövőre 17 százalékkal nő az ideihez képest.

NATO-bővítés

Magyarország valószínűleg támogatni fogja a szövetség hét új taggal történő bővítését a prágai csúcson. A várakozások szerint Prágában Szlovákiát, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Szlovéniát, Romániát és Bulgáriát hívják meg csatlakozásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?