Vilhelmina
12 °C
28 °C

A NATO iraki részvételét kérik

2002.11.15. 19:49
Nagy-Britannia a NATO iraki konfliktusban való részvételét sürgeti, nehogy a szövetség ugyanúgy elszigetelődjön, mint az Afganisztáni háború idején. Robertson NATO-főtitkár szerint a jövő heti prágai csúcson Bush a szövetség támogatását fogja kérni. Magyarország valószínűleg támogatni fogja a szövetség bővítését a csúcson.
Nagy-Britannia erősen reméli, hogy a NATO valamilyen formában részt vesz az iraki válság kezelésében, állítja a Financial Times brüsszeli NATO-diplomatákra hivatkozva London elejét akarja venni, hogy a szövetség marginalizálódjon, ahogyan az Egyesült Államok vezette, Afganisztán elleni háború idején történt. "Nagy-Britannia fontosnak tartja a NATO szerepvállalását, megmutatni azt, hogy a szövetség képes kollektívan fellépni" - idézett egy diplomatát a Financial Times.

Robertson: Bush számít a szövetségre

Egy magas rangú NATO-illetékes ugyan túl korainak tartotta a kérdés fölvetését, mert még Washingtonban sem merült fel ez hivatalosan a NATO-nagykövetek tanácskozásain. A lap azonban idézte Lord Robertson egy minapi sajtónyilatkozatát, amelyben a NATO főtitkára kijelentette, hogy George Bush amerikai elnök jelenleg "érzelmileg, politikailag és stratégiailag elkötelezett a szövetség igénybevétele irányában". Robertson szerint "a NATO prágai csúcstalálkozója lesz az első állomás, amikor az Egyesült Államok a kibontakozó események támogatását fogja szorgalmazni."

Magyarország

A bővítés mellett a globális biztonsági kihívásokhoz való alkalmazkodás a fő témája a NATO jövő heti prágai csúcstalálkozójának, amely Magyarországnak egyfajta megbízhatósági teszt lesz, mondta Bródi Gábor helyettes külügyi államtitkár pénteken. Hozzátette: Magyarországnak azt kell kifejezésre juttatnia, hogy megbízható partner és rendelkezik megfelelő képességgel vállalásai teljesítéséhez. Ami Irakot illeti, Magyarország támogatja, hogy az ENSZ BT felhatalmazásával szülessen lehetőleg békés megoldás. Ha ez a mostani kedvező jelek ellenére sem sikerülne, akkor kellene "más eszközökkel" fellépni, mondta a helyettes államtitkár.

Magyarok Afganisztánban Tervek szerint a NATO logisztikai támogatást fog nyújtani az ENSZ-felhatalmazás alapján működő afganisztáni stabilizációs művelethez. Hírek szerint Magyarország ehhez járulhatna hozzá, német együttműködéssel, egy 40 fős szakasszal. Bródi kitért arra, hogy a honvédelmi költségvetés nagysága jövőre 17 százalékkal nő az ideihez képest.

NATO-bővítés

Magyarország valószínűleg támogatni fogja a szövetség hét új taggal történő bővítését a prágai csúcson. A várakozások szerint Prágában Szlovákiát, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Szlovéniát, Romániát és Bulgáriát hívják meg csatlakozásra.