Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Apokalipszis helyett advent

2002.11.21. 15:42
Úgy tűnik, túlméretezték a prágai NATO-csúcs biztosági intézkedéseit, mert a várakozásokkal ellentétben ugyanis csak lanyha és csekély létszámú demonstrációk szerveződtek a cseh fővárosban. Laura Bush néhány testőr kíséretében tett sétát azokon az utcákon, ahol két éve háborúra emlékeztető jelenetek játszódtak.
Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Jelentősen túlbecsülték a készülődő demonstrációt, nézz körül, több az újságiró és a rendőr, mint a tüntető" - jellemezte a Béke térre meghírdetett demonstrációt egy brnoi diák. A két évvel ezelőtti tüntetések fő gyülekezőhelyén megközelítőleg kétezer ember csoportosult a kora délutánra meghírdetett találkozón. A tér nyugalmat csak egészen ritkán törte meg egy-két anarchista punk dobolása.

A leglelkesebb demonstrálók, mintegy húszan, Bush ellenes rigmusokat kiabálnak, a lendület azonban percek alatt alábbhagy. Bár a Prague Post cikke szerint a maszkot hordó tüntetőket akár tízezer koronára - nyolcvanezer forintra is büntethetik, egy szórólapot osztogató fiú szerint ez "hülyeség". "Csak akkor büntethetnek meg, ha rendőri intezkedésre sem vagyok hajlandó levenni a maszkot" - mondta.

Véleménye szerint a tüntetéseket csak a média próbálta felfújni, hiszen "csak ott lehetett" tízezres készülő demonstrációkról, erőszakra is kész anarchistákról olvasni. "Nem lesz nagy tüntetés, ez a nagy tüntetés" - mondta. A demonstrálókat közel kétszáz rendőr figyeli, azonban ők is nyugodtak.

Bush asszony festményeket nézeget

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A város kihalt, a nyugalomra jellemző, hogy a férjét elkisérő Laura Bush alig pár testőr kiséretében látogatta meg az óváros egyik híres aukciós házát, a Dorotheumot az Operával szemben. A bolt egyik eladója érdeklődésünkre elmondta, hogy a First Lady nem vásárolt semmit, csak az aukciósház árverésére kiállított festményeket nézte meg. "Mrs. Bush cseh festők műveire volt kiváncsi, es még pár ékszert is megnézett" - mondta az eladónő.

Mig a galéria tulajdonosa örülhet a hírverésnek, egy környéken járó bolttulajdonos inkább dühös volt. "Hol vannak a tüntetők? Két belvárosi boltom van, az egyiket bezártam, a másik meg üres. Se tüntetők, se turisták" - mérgelődött.

Kicsit azért megpróbálták

Az álarcos anarchistákkal ez élen a késő délután folyamán mégis bekeményítettek a tüntetők. A 3-4000-re gyarapodott tömeg a Béke térről megindult a csúcstalálkozó központja felé. Az összetűzésekben gyakorlott élcsapat kémeket is küldött maga elé, hogy kiderítsék, a cseh rendőrség milyen fogadtatásban részesíti a vonulókat. A demonstráció azonban hét óra körül békés keretek között ért véget.