Piroska
3 °C
3 °C

Langymeleg anarchia

2002.11.22. 14:09
Már az anarchisták sem a régiek. A rendőrökkel feltűnően jó kapcsolatot fenntartó símaszkosok csak szocialista tüntetőkkel kerültek ideológiai konfliktusba, ám egy zord családfő lélekjelenlétével fellépő rendőr is elég volt a helyzet megmentésére. A tudósítók a hajnalban érkezett magyar kommunistákban bíznak.
A NATO-ellenes tüntetők későn kelnek, a zord klíma sem kedvez igazán az anarchista eszmék kiteljesedésének. Prága lakói péntek délelőtt viszont mar előbújtak rejtekhelyeikről: a csütörtökön még kihalt, ám teljes karácsonyi díszkivilágításban pompázó város utcáira végre visszatértek a beijesztett helyiek és a csúcs miatt kényszerű szünidőre küldött diákok. "Éljen I. Ferenc József császár" - hirdeti egy házilag nyomtatott tace pao - a mondatot a cseh NATO-delegáció egyik tagjának tulajdonítva - egy utcai BMW-óriásplakáton.

Gumibotos jóreggelt!

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Rendőrcsordák sem masíroznak mar olyan látványosan a belvárosban. A kevlarba es műanyagba burkolt, Robocop kinézetű rohamrendőrök békésen állnak a nénik között a hentespult előtti sorban, közben megreggelizett kollegáik a helyi keravillban tesztelik a legújabb síkképernyős tévéket.

Csendőrpertu

Hiába rémisztgették a hatóságok Prágát több tízezer tüntetővel, a csütörtök délutáni, tíz kilométeres városnéző sétává szelídült tüntetésen legjobb pillanataiban is legfeljebb hatezer sípoló anarchista vett reszt. A kötelező anarchista atittüd ellenére is jól szervezett menetben vonultak a tüntetők. A sajtó képviselőit néha hatalmas üvöltés közepette megfuttatták, közben azonban a menet agyai folyamatosan kommunikáltak a karhatalom képviselőivel a merre továbbról.

Balos belharc

Egyetlen alkalommal tört csak ki kisebb konfliktus. A símaszkos keménymag hirtelen ötlettől vezérelve a mögöttük vonuló békés újbaloldali hippiken vett revansot a szocializmus bűneiért. "Szocializmus egyenlő fasizmus" - kiáltásokkal eltörték a hippik békejelvényes zászlóit, majd dulakodni kezdtek. A legzordabb külsejű rendőrfejes egy erélyes családfő mozdulataival hűtötte le a kedélyeket, a rend pillanatokon belül helyreállt.

Magyar hajnal hasad

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Este kilencre mar kiürült a belváros, néptelen kocsmák sora várta a menetben megfáradt ideológusokat és a menetet kísérő, annak méretét megduplázó sajtómunkásokat.

A NATO-csúcs zárónapján ismét a Béke téren gyűlnek össze a tüntetők, most már a magyar Munkáspárt ifjúsági tagozatának lelkes tagjaival megerősítve. Estére kiderül, hogy nyolc magyar kommunista tavasszá varázsolja-e az őszt Prágában.

Az eseménytelenség a szigorúan ellenőrzött csúcstalálkozóra is átragadt. Exkluzív információink szerint a NATO és Oroszország kapcsolata gyümölcsözik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!