Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Langymeleg anarchia

2002.11.22. 14:09
Már az anarchisták sem a régiek. A rendőrökkel feltűnően jó kapcsolatot fenntartó símaszkosok csak szocialista tüntetőkkel kerültek ideológiai konfliktusba, ám egy zord családfő lélekjelenlétével fellépő rendőr is elég volt a helyzet megmentésére. A tudósítók a hajnalban érkezett magyar kommunistákban bíznak.
A NATO-ellenes tüntetők későn kelnek, a zord klíma sem kedvez igazán az anarchista eszmék kiteljesedésének. Prága lakói péntek délelőtt viszont mar előbújtak rejtekhelyeikről: a csütörtökön még kihalt, ám teljes karácsonyi díszkivilágításban pompázó város utcáira végre visszatértek a beijesztett helyiek és a csúcs miatt kényszerű szünidőre küldött diákok. "Éljen I. Ferenc József császár" - hirdeti egy házilag nyomtatott tace pao - a mondatot a cseh NATO-delegáció egyik tagjának tulajdonítva - egy utcai BMW-óriásplakáton.

Gumibotos jóreggelt!

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Rendőrcsordák sem masíroznak mar olyan látványosan a belvárosban. A kevlarba es műanyagba burkolt, Robocop kinézetű rohamrendőrök békésen állnak a nénik között a hentespult előtti sorban, közben megreggelizett kollegáik a helyi keravillban tesztelik a legújabb síkképernyős tévéket.

Csendőrpertu

Hiába rémisztgették a hatóságok Prágát több tízezer tüntetővel, a csütörtök délutáni, tíz kilométeres városnéző sétává szelídült tüntetésen legjobb pillanataiban is legfeljebb hatezer sípoló anarchista vett reszt. A kötelező anarchista atittüd ellenére is jól szervezett menetben vonultak a tüntetők. A sajtó képviselőit néha hatalmas üvöltés közepette megfuttatták, közben azonban a menet agyai folyamatosan kommunikáltak a karhatalom képviselőivel a merre továbbról.

Balos belharc

Egyetlen alkalommal tört csak ki kisebb konfliktus. A símaszkos keménymag hirtelen ötlettől vezérelve a mögöttük vonuló békés újbaloldali hippiken vett revansot a szocializmus bűneiért. "Szocializmus egyenlő fasizmus" - kiáltásokkal eltörték a hippik békejelvényes zászlóit, majd dulakodni kezdtek. A legzordabb külsejű rendőrfejes egy erélyes családfő mozdulataival hűtötte le a kedélyeket, a rend pillanatokon belül helyreállt.

Magyar hajnal hasad

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Este kilencre mar kiürült a belváros, néptelen kocsmák sora várta a menetben megfáradt ideológusokat és a menetet kísérő, annak méretét megduplázó sajtómunkásokat.

A NATO-csúcs zárónapján ismét a Béke téren gyűlnek össze a tüntetők, most már a magyar Munkáspárt ifjúsági tagozatának lelkes tagjaival megerősítve. Estére kiderül, hogy nyolc magyar kommunista tavasszá varázsolja-e az őszt Prágában.

Az eseménytelenség a szigorúan ellenőrzött csúcstalálkozóra is átragadt. Exkluzív információink szerint a NATO és Oroszország kapcsolata gyümölcsözik.