Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bankár miniszterelnököt keres Klaus

2006.07.27. 13:34
Václav Klaus cseh államfő szakértői kormány felállítását mérlegeli, hogy megoldja a jelenlegi belpolitikai patthelyzetet.
Szakértői kormányt akar a patthelyzet feloldására a cseh államfő - állítja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap. A tekintélyes újság szerint ennek az elképzelésnek a megvalósítása nagyban hozzásegítené Klaust ahhoz, hogy a két év múlva esedékes elnökválasztáson jó eséllyel indulhasson, mert számolhatna a szociáldemokraták legalább egy részének a támogatásával is.

1997-ben már volt szakértői kormány Csehországban

Egyébként éppen a Klaus-kormány 1997-es bukása után irányította több mint fél évig Csehországot egy ilyen hivatalnokkormány, amelynek élén Josef Tosovsky bankár állt.

A nem hivatalos értesülések szerint Klaus most szintén banki körökben keres kormányfőt. Az esélyesek közé tartozik állítólag Vladimír Dlouhy volt ipari és kereskedelmi miniszter, Klaus egykori közeli embere, illetve Michaela Erbenová, a jegybank tanácsának a tagja. A kormány szakértőit elsősorban a Polgári Demokratikus Párt és a Cseh Szociáldemokrata Párt jelölné ki.

Ez a kormány a Lidové Noviny szerint az előrehozott választásig vezetné az országot, amelyre mintegy 2 és fél év múlva kerülhetne sor. A szakértői kabinet létrehozását hivatalosan ugyan azzal indokolnák, hogy Csehországnak fel kell készülnie a schengeni megállapodáshoz való csatlakozásra, de nem hivatalosan inkább az elnökválasztás a cél.

Elégedetlen a jobboldal Klausszal?

A Polgári Demokratikus Pártnak, amely megnyerte a júniusi választást, s amelynek Klaus továbbra is tiszteletbeli elnöke, azonban állítólag egyáltalán nem tetszik az államfő elképzelése. A pártban állítólag most az a többségi vélemény, hogy ha kudarcot vall a jelenlegi jobbközép koalíciós kormányalakítási kísérlet, akkor azonnal az előrehozott választásra kellene összpontosítani, bár erről is csak azután lehet szó, ha megegyezés születik a szociáldemokratákkal.

Az előrehozott választásra a polgári demokraták szerint azonban legkésőbb jövő évben kerülne sor. A belpolitikai fejlemények miatt állítólag feszültség van a párt vezetése és Klaus között.

Mirek Topolánek polgári demokrata pártelnök ugyan azonnal a választás után kormányalakítási tárgyalásokra kapott megbízatást az államfőtől, de az általa létrehozott hárompárti jobbközép koalíciónak csak 100 mandátuma van a 200 tagú alsóházban, így a kormány hivatalba lépése csak a szociáldemokrata-kommunista ellenzékkel való megegyezés alapján lehetséges. A felek azonban eddig még a házelnök személyében sem tudtak megegyezni. Topoláneknek a jövő héten kell beszámolnia Klausnak tárgyalásai eredményéről.