Gusztáv
3 °C
6 °C

Bankár miniszterelnököt keres Klaus

2006.07.27. 13:34
Václav Klaus cseh államfő szakértői kormány felállítását mérlegeli, hogy megoldja a jelenlegi belpolitikai patthelyzetet.
Szakértői kormányt akar a patthelyzet feloldására a cseh államfő - állítja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap. A tekintélyes újság szerint ennek az elképzelésnek a megvalósítása nagyban hozzásegítené Klaust ahhoz, hogy a két év múlva esedékes elnökválasztáson jó eséllyel indulhasson, mert számolhatna a szociáldemokraták legalább egy részének a támogatásával is.

1997-ben már volt szakértői kormány Csehországban

Egyébként éppen a Klaus-kormány 1997-es bukása után irányította több mint fél évig Csehországot egy ilyen hivatalnokkormány, amelynek élén Josef Tosovsky bankár állt.

A nem hivatalos értesülések szerint Klaus most szintén banki körökben keres kormányfőt. Az esélyesek közé tartozik állítólag Vladimír Dlouhy volt ipari és kereskedelmi miniszter, Klaus egykori közeli embere, illetve Michaela Erbenová, a jegybank tanácsának a tagja. A kormány szakértőit elsősorban a Polgári Demokratikus Párt és a Cseh Szociáldemokrata Párt jelölné ki.

Ez a kormány a Lidové Noviny szerint az előrehozott választásig vezetné az országot, amelyre mintegy 2 és fél év múlva kerülhetne sor. A szakértői kabinet létrehozását hivatalosan ugyan azzal indokolnák, hogy Csehországnak fel kell készülnie a schengeni megállapodáshoz való csatlakozásra, de nem hivatalosan inkább az elnökválasztás a cél.

Elégedetlen a jobboldal Klausszal?

A Polgári Demokratikus Pártnak, amely megnyerte a júniusi választást, s amelynek Klaus továbbra is tiszteletbeli elnöke, azonban állítólag egyáltalán nem tetszik az államfő elképzelése. A pártban állítólag most az a többségi vélemény, hogy ha kudarcot vall a jelenlegi jobbközép koalíciós kormányalakítási kísérlet, akkor azonnal az előrehozott választásra kellene összpontosítani, bár erről is csak azután lehet szó, ha megegyezés születik a szociáldemokratákkal.

Az előrehozott választásra a polgári demokraták szerint azonban legkésőbb jövő évben kerülne sor. A belpolitikai fejlemények miatt állítólag feszültség van a párt vezetése és Klaus között.

Mirek Topolánek polgári demokrata pártelnök ugyan azonnal a választás után kormányalakítási tárgyalásokra kapott megbízatást az államfőtől, de az általa létrehozott hárompárti jobbközép koalíciónak csak 100 mandátuma van a 200 tagú alsóházban, így a kormány hivatalba lépése csak a szociáldemokrata-kommunista ellenzékkel való megegyezés alapján lehetséges. A felek azonban eddig még a házelnök személyében sem tudtak megegyezni. Topoláneknek a jövő héten kell beszámolnia Klausnak tárgyalásai eredményéről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!